Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Globális túszdráma Gázában! Lehetséges egyáltalán a fogolycsere, vagy halálra lettek ítélve a Hamász foglyai?

10perc.hu
2023. 10. 16.
Globális túszdráma Gázában! Lehetséges egyáltalán a fogolycsere, vagy halálra lettek ítélve a Hamász foglyai?

Harminc ország 150 állampolgárát rabolhatták el egy hete a terroristák, és sajtóinformációk szerint a támadásnak egy magyar áldozata is van.

A Wall Street Journal szerint számos ország kormánya és titkosszolgálata dolgozik azon, hogy kiszabadítsák állampolgáraikat a terroristák fogságából. A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én, szombaton intézett példátlan támadást Dél-Izrael ellen, és 150 túszt is ejtett. Köztük sokan, ha nem a legtöbben, kettős állampolgárok.

A lap összesítése szerint – az izraeli külügyminisztérium adatai alapján – egy magyar áldozata is van a támadásnak. Ezt mind a mai napig nem erősítette meg a magyar állam, így ebben a kérdésben nincs biztos válasz, igaz-e a Wall Street Journal értesülése.

Az övezetben tartózkodó 15 magyar állampolgárral a konfliktus kitörése óta napi szinten folyamatos kapcsolatban vagyunk. A rendkívül nehéz helyzetük ellenére épségben vannak, de a biztonsági körülmények miatt többször is tartózkodási helyet kellett változtatniuk az elmúlt napokban – áll a Külügyminisztérium az ATV Híradójának küldött válaszában.


A terroristák által használt alagútrendszerben egész egyszerűen nincs téterő, vagyis szinte elérhetetlenek a Hamász fegyveresei     Fotó: BBC


Jelenleg 30 ország dolgozik a példátlan helyzet megoldásán, a legtöbben Katart kérik, hogy használja a Hamászon belüli kapcsolatait, de a közvetítők között ott van Törökország is (Egyiptom jelenleg a humanitárius folyosó megnyitásán dolgozik leginkább).

A helyzetet nehezítik az izraeli légicsapások, a küszöbön álló szárazföldi offenzíva és az, hogy a terroristák által használt alagútrendszerben egész egyszerűen nincs téterő, vagyis szinte elérhetetlenek. Izrael ellenségnek tekinti a Hamászt, így közölte, hogy nem fog közvetíteni a terrorszervezet és más államok között, még a túszok ügyében sem.

Yossi Cohen, a Moszad volt vezetője a múlt héten arról nyilatkozott, hogy egy bizonyos ponton a Hamász harcosai kifogynak a vízből, az élelemből és az oxigénből a bunkerekben, és ez lenne az a pillanat, amikor döntést lehetne hozni a túszok szabadon bocsátásáról – írta a Forbes.


A helyzetet nehezítik az izraeli légicsapások, a küszöbön álló szárazföldi offenzíva    Fotó: CNN


A Hamász politikai vezetői – akik Katarban székelnek – már jelezték, hogy izraeli és amerikai börtönökben raboskodó palesztinokért elcserélnék a túszokat, ugyanakkor azok számáról és személyazonosságáról semmit nem mondtak.

A Hamász katonai vezetésétől a bunkerekből Törökországba eljutatott üzenet viszont már arról szólt, hogy a túszcsere alapja a bombázások leállítása és a terrortámadás miatt elfogott palesztinok szabadon bocsátása lehet.

Ferenc pápa szentföldi képviselője, Pierbattista Pizzaballa bíboros hétfőn azt mondta: hajlandó elcserélni magát a Hamász által túszul ejtett és Gázában fogva tartott izraeli gyerekekre.  "Készen állok a cserére, bármire, ha ez szabadsághoz vezethet, hogy hazahozzam a gyerekeket. Semmi gond. Teljes hajlandóság van részemről" – mondta a bíboros.  

A Reuters beszámolója szerint a bíboros hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ő és hivatala még nem állt közvetlen kapcsolatban a Hamásszal. Pizzaballa elmondta, hogy körülbelül ezer keresztény keresett menedéket a Gázai övezet északi részén található egyházi épületekben, miután otthonaikat az izraeli csapások során lerombolták.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek