Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyarország nem fizette ki a 200 millió eurós bírságot az Európai Uniónak

10perc.hu
2024. 09. 03.
Magyarország nem fizette ki a 200 millió eurós bírságot az Európai Uniónak

Magyarország nem teljesítette a határidőt a Brüsszel által kiszabott 200 millió eurós bírság kifizetésére, amit az Európai Bizottság júniusban rótt ki az uniós jogsértések miatt.

Az Európai Bizottság júniusban 200 millió eurós büntetést szabott ki Magyarországra „példátlan és kivételesen súlyos uniós jogsértés” miatt, mivel az ország nem tartotta be az uniós jogi előírásokat a nemzetközi védelem és a harmadik országokból érkező jogellenes tartózkodás visszatérési eljárásai terén - közölte a 24.hu.

Az Európai Unió Bírósága 2020-ban már megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette a vonatkozó jogszabályokat. A Bizottság megállapította, hogy azóta sem történt jelentős előrelépés, kivéve a tranzitzónák bezárását, és további kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő.

Az Euronews jelentése szerint Magyarország nem teljesítette a 200 millió eurós bírság kifizetésének határidejét, ami újabb felszólítást eredményezett, szeptember 17-i határidővel. Ha az ország továbbra sem fizet, az Európai Bizottság aktiválja a „beszámítási eljárást”, amely során a bírság összegét levonják az országnak járó uniós forrásokból. Jelenleg egyes uniós támogatások már fagyasztás alatt állnak a jogállamisági problémák miatt.

A magyar kormány többször is jelezte, hogy nem hajlandó kifizetni sem a 200 millió eurós egyszeri bírságot, sem a napi egymillió eurós késedelmi díjat.

További cikkek