Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Emmanuel Macron Michel Barnier-t nevezte ki új francia miniszterelnöknek

10perc.hu
2024. 09. 05.
Emmanuel Macron Michel Barnier-t nevezte ki új francia miniszterelnöknek

Emmanuel Macron francia elnök Michel Barnier-t nevezte ki Franciaország új miniszterelnökévé.

Emmanuel Macron francia elnök Michel Barnier-t nevezte ki Franciaország új miniszterelnökének, egy hónapokig tartó politikai patthelyzet után, amely a franciaországi előrehozott választások következtében alakult ki. Barnier, aki 73 éves, az EU korábbi Brexit-főtárgyalójaként vált ismertté, és hosszú politikai karrierje alatt számos fontos tisztséget töltött be Franciaországban és az EU-ban - közölte a BBC.

Barnier feladata most egy új kormány alakítása, amelynek túl kell élnie a három nagy politikai tömbre osztott nemzetgyűlést, ahol egyik sem rendelkezik egyértelmű többséggel. Három évvel ezelőtt Barnier kifejezte szándékát, hogy Macron elnökkel szemben versenyez a francia elnökségért, de pártja végül nem választotta őt jelöltnek. 

Most azonban ő lesz Franciaország legidősebb miniszterelnöke az V. Köztársaság 1958-as megalakulása óta.

Barnier kinevezése után Gabriel Attalt, Franciaország eddigi legfiatalabb miniszterelnökét követi, aki július óta ügyvivőként töltötte be a posztot. Macron elnöknek 60 napjába telt dönteni Barnier személyéről, miközben politikai „fegyverszünetet” hirdetett a párizsi olimpia idején. Az Elysée-palota közölte, hogy Barnier kinevezése egy példátlan konzultációs időszakot követően történt, és Macron biztosította, hogy a miniszterelnök és a kormány a lehető legnagyobb stabilitást és egységet fogja biztosítani az ország számára.

Barnier kinevezése azonban máris elégedetlenséget váltott ki, különösen a júliusi előrehozott választások során a legtöbb mandátumot szerzett baloldali Új Népfront (NFP) részéről, amelynek miniszterelnök-jelöltjét Macron elutasította. Jean-Luc Mélenchon, az NFP vezetője dühösen reagált, és „ellopott választásról” beszélt, míg Jordan Bardella, az RN elnöke visszafogottabban reagált, hangsúlyozva, hogy Barnier teljesítményét és a következő költségvetési döntéseit fogják figyelemmel kísérni.

Barnier most azzal a kihívással néz szembe, hogy stabil kormányt alakítson, amely kezelni tudja a francia társadalom legfontosabb problémáit, mint a megélhetési költségek, a biztonság és a bevándorlás. A következő hetekben figyelembe veszik majd a miniszterelnök tevékenységét, és az RN részéről is jelezték, hogy politikai eszközeiket tartalékban tartják, ha Barnier nem teljesíti elvárásaikat.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek