Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A Hamász iszlamista terrorszervezet kedden közzétette az egyik meggyilkolt túsz videóját

10perc.hu
2024. 09. 03.
A Hamász iszlamista terrorszervezet kedden közzétette az egyik meggyilkolt túsz videóját

A Hamász közzétette Eden Jerusalmi meggyilkolt túsz videóját, akit csaknem egy év fogság után gyilkoltak meg a Gázai övezetben.

A Hamász iszlamista terrorszervezet kedden közzétette Eden Jerusalmi, az egyik meggyilkolt túsz videóját, amely a fogságban készült. A néhány másodperces felvételen, amelyet a család beleegyezésével publikáltak, a 24 éves Jerusalmiazt üzeni legközelebbi családtagjainak, hogy „szereti őket, és nagyon hiányoznak neki.

Jerusalmi október 7-én, a Hamász terrortámadása során, a Gázai övezet melletti Nova technopartinél, ahol pultosként dolgozott, elrabolták. A támadás idején az első órákban egy kocsiban rejtőzködött barátai holtteste mellett, majd egy bokorban bújt el, ahol két és fél óra múlva a terroristák rátaláltak. Ekkor végig kapcsolatban állt telefonon családjával.

A tárgyalásos kiszabadítás kísérlete kétszer is meghiúsult. Először tavaly decemberben, amikor a Hamász csak hét nő, köztük Jerusalmi nevét adta át Izraelnek, a megbeszélt tíz helyett, és három idős férfit akartak melléjük adni. Az izraeli kormány elutasította ezt az ajánlatot, ami újabb harcokhoz vezetett.

Később szerepelt Joe Biden amerikai elnök májusban bejelentett, izraeli feltételekkel megfogalmazott megállapodástervezetében is. Az izraeli kormány kérésére azonban július 27-én hétoldalas kiegészítést fűztek hozzá, amely szerint az izraeli csapatok továbbra is maradnának a Gázai övezet és Egyiptom közötti határsávon. Ezt a Hamász elutasította, ami az egyezség meghiúsulásához vezetett.

Jerusalmit öt másik társával együtt, csaknem egyéves fogság után, csütörtök éjjel vagy péntek reggel gyilkolták meg Hamászhoz tartozó őreik Rafahnál, az övezet déli csücskénél egy alagútban, amikor közeledtek feléjük az izraeli csapatok. A Hamász arra utasította a túszok őreit, hogy öljék meg foglyaikat, ha az izraeli katonák közelednek, ami már két héttel a terrortámadás után megjelent az izraeli médiában.

Az újabb hat izraeli túsz meggyilkolása után vasárnap este Izraelben tömegtüntetések kezdődtek, amelyek a túszok kiszabadulását lehetővé tevő megállapodás aláírását követelték.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek