Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin ironikusan Kamala Harris támogatásáról beszélt

10perc.hu
2024. 09. 05.
Putyin ironikusan Kamala Harris támogatásáról beszélt

Putyin egy gazdasági fórumon ironikusan Kamala Harris támogatásáról beszélt, azt a jelölt "fertőző nevetés"-ével indokolva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ironikus megjegyzést tett, miszerint Oroszország Kamala Harris alelnököt támogatná az amerikai elnökválasztáson, utalva Harris „fertőző” nevetésére, mint egy előnyös tulajdonságra, ami miatt előnyben részesítené őt Donald Trump volt elnökkel szemben. Ez az ugratás éppen egy nappal azután hangzott el, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt két orosz médiavezető ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy oroszbarát propagandával próbálták befolyásolni a közelgő amerikai választásokat - írta meg a Reuters.

Putyin korábban is tett már szarkasztikus megjegyzéseket az amerikai politikáról. Az év elején kijelentette, hogy Joe Biden jelenlegi elnök "old school" politikusként kiszámíthatóbb számára, mint Donald Trump, akinek elnöksége alatt több szankciót vezettek be Oroszország ellen, mint bármely korábbi amerikai vezető idején. A mostani kijelentései mögött Putyin ironikus humora áll, de emellett világos utalást tett arra is, hogy Harris „fertőző nevetése” talán azt jelenti, hogy az alelnök elkerülné az újabb szankciókat Oroszország ellen.

Az amerikai hírszerző ügynökségek szerint Moszkva valójában Trump újraválasztásában érdekelt, mivel az exelnök kevésbé mutatott hajlandóságot Ukrajna határozott támogatására az Oroszország elleni háborúban. Ezzel szemben Kamala Harris nevetése láthatóan másként értelmezhető Putyin számára, bár az orosz elnök ezt inkább csak ironikusan vetette fel, mint komoly politikai véleményt.

Amikor Putyint egy távol-keleti orosz gazdasági fórumon kérdezték az amerikai választásokkal kapcsolatban, elmondta, hogy a döntés az amerikai nép kezében van, és tiszteletben fogják tartani az eredményt. Ugyanakkor humorosan hozzátette, hogy mivel Biden felkérte támogatóit, hogy Harris mögé álljanak, „mi is ezt fogjuk tenni, támogatni fogjuk őt”. A közönség nevetéssel és tapssal fogadta ezt a kijelentést, amely inkább ironikus kommentárnak tekinthető az amerikai politikai helyzetről.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország 2016-ban dezinformációs kampányt folytatott, hogy Trump esélyeit növelje Hillary Clinton ellen, és a jelölt kampányát aláássa. Bár a Kreml többször tagadta, hogy bármilyen módon beavatkozott volna az amerikai választásokba, egykori orosz üzletember, Jevgenyij Prigozsin – aki a Wagner zsoldoscsoport alapítója volt – 2022-ben nyíltan dicsekedett ezzel. Kijelentette: „Beavatkoztunk, beavatkozunk, és továbbra is beavatkozunk”.

Eközben, az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt két RT orosz állami televízió alkalmazottja ellen, akiket azzal vádolnak, hogy pénzmosásra használtak fel egy amerikai céget, és illegális módon próbáltak befolyásolni a választási eredményeket azáltal, hogy online tartalmakat készíttettek. Válaszul erre Moszkva az amerikai médiára kíván lecsapni, ahogy Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője nyilatkozta.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek