Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Erdogan a nagy játékos! A svéd NATO-tagságért a török EU-tagságot kér

10perc.hu
2023. 07. 10.
Erdogan a nagy játékos! A svéd NATO-tagságért a török EU-tagságot kér

Erdogan vasárnap telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel és egyértelművé tette, a svéd erőfeszítéseket Ankara már nem tekinti elégségesnek.

Jens Stoltenberg a holnap Vilniusban kezdődő NATO csúcstalálkozó előestéjére meghívta a török és a svéd vezetőket, annak reményében, hogy végre ratifikálják a törökök - és a magyar parlament is - Svédország NATO-csatlakozását. Recep Tayyip Erdogan török elnök egy váratlan húzással kijelentette: az Európai Uniónak meg kell nyitnia az utat Ankara csatlakozása előtt, mielőtt a török parlament jóváhagyja Svédország NATO-katonai szövetséghez való csatlakozási szándékát.

Erdogan vasárnap telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel és egyértelművé tette, a svéd erőfeszítéseket Ankara nem tekinti elégségesnek. „Először is nyissuk meg Törökországnak az utat az Európai Unióba, majd aztán megnyitjuk az utat Svédországnak a NATO-ba” – mondta a Reuters szerint Erdogan Isztambulban. A török elnök a vilniusi NATO-csúcson is megismétli felhívását.

Szijjártó Péter múlt kedden az ATV kérdésére azt mondta: amennyiben elmozdulás történik török részről, “akkor természetesen azt az ígéretünket, hogy Magyarország nem fog késleltetni egy országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani”. Úgy tűnik, nem kell elkapkodnia a magyar kormánynak a döntést.

Főkép forrása:
Al Jazeera
Címkék:
#NATO

További cikkek