Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mark Rutte lesz a NATO új főtitkára

10perc.hu
2024. 06. 20.
Mark Rutte lesz a NATO új főtitkára

Egyöntetűen elfogadták a tagállamok Mark Rutte jelölését.

Mark Rutte, leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO következő főtitkára, miután az észak-atlanti védelmi szövetség mind a harminckét tagállama támogatja jelölését. Magyarország és Szlovákia kedden hagyta jóvá Rutte-ot, míg Klaus Iohannis román elnök csütörtökön visszavonta pályázatát. Rutte Jens Stoltenberget váltja október 2-án - közölte a 24.hu.

Klaus Iohannis, a román államfő a román Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanács ülésén jelentette be pályázatának visszavonását. A Reuters szerint a tanács úgy döntött, hogy Románia az egyik működőképes Patriot légvédelmi rendszert Ukrajnának adományozza, feltételezve, hogy tárgyalhat a NATO-szövetségesekkel a rendszer pótlásáról.

Mark Rutte kritikus időszakban veszi át a NATO vezetését, hiszen munkáját alig több mint egy hónappal az amerikai választások előtt kezdi meg, ami meghatározó szerepet játszhat a katonai szövetség jövőjében. Donald Trump, a Republikánus párt elnökjelöltje, ígéretet tett arra, hogy az USA a NATO-ban marad, de fenyegetőzött az ukrajnai katonai segélyek csökkentésével újraválasztása esetén.

Rutte tizennégy éves miniszterelnöki mandátuma alatt nem tudta elérni, hogy a holland védelmi kiadások elérjék a GDP-arányos két százalékos szintet, amit a NATO előír. Hollandia az Európai Unió ötödik legerősebb gazdaságaként csak idén érte el ezt a mértéket.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter május végén még arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja Rutte jelöltségét a NATO főtitkári posztjára, mivel az észak-atlanti szövetségben alapvető fontosságú a bizalom, és a holland miniszterelnök korábban „Magyarország térdre kényszerítéséről” beszélt. Rutte 2021-ben valóban mondott ilyet egy európai uniós csúcstalálkozón, amikor a Magyarországon frissen elfogadott „gyermekvédelmi törvényről” kérdezték. Orbán Viktor miniszterelnök erre úgy reagált, hogy „a magyar ember a Jóisten előtt térdel le, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelmének a kezét”.

Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben találkozott Rutte főtitkár-jelölttel, és kedden bejelentették, hogy Magyarország támogatja jelöltségét a NATO főtitkári posztjára.


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#NATO

További cikkek