Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megszavazták Mark Rutte-t a NATO új főtitkárának

10perc.hu
2024. 06. 26.
Megszavazták Mark Rutte-t a NATO új főtitkárának

Mark Rutte kerül a NATO élére, miután Hollandiában leköszönő miniszterelnökként fejezi be hazai politikai pályafutását.

Mark Rutte, Hollandia leköszönő miniszterelnöke lesz a NATO következő főtitkára, váltva Jens Stoltenberget a poszton. Rutte tapasztalt politikusként vált ismertté, hosszú karrierje során számos kihívást túlélt, és az Európai Unióban Orbán Viktor egyik legkeményebb kritikusává vált - közölte a Telex.

Korábban a magyar kormány blokkolta Rutte NATO főtitkári kinevezését, arra hivatkozva, hogy "korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot". Azonban az ellentétek feloldásra kerültek, és Orbán Viktor az X-en bejelentette, hogy Magyarország kész támogatni a holland miniszterelnök jelölését. Rutte hétfőn Brüsszelben megerősítette, hogy főtitkárként támogatni fogja Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai műveleteiből.

Rutte megválasztásának utolsó akadálya múlt héten hárult el, amikor Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét, és Románia bejelentette, hogy támogatja Rutte kinevezését. Stoltenberg korábban már jelezte, hogy nem indul újra a pozícióért.

A NATO főtitkára a szövetség legfelsőbb nemzetközi köztisztviselője, akinek három fő feladata van: irányítja a szövetség konzultációs és döntéshozatali folyamatait, a szervezet első számú szóvivője, valamint a NATO nemzetközi személyzetének vezetője, aki tanácsadást és igazgatási támogatást nyújt a nemzeti küldöttségek számára. A főtitkár a szervezet legfőbb diplomatája, de nem hoz politikai, stratégiai vagy katonai döntéseket, mivel ezek a kompetenciák a tagállamok kezében vannak. A NATO főtitkári pozícióját hagyományosan egy vezető európai politikus tölti be, míg a Műveleti Parancsnokság vezetője amerikai.




Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#NATO

További cikkek