388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

„Nem tudom, hogyan éltem túl” – egy orosz kiskatona menekülése az avdijivkai pokolból

10perc.hu
2023. 03. 23.

Beszámolók szerint a rosszul képzett és hiányosan felszerelt katonák nagy veszteségeket szenvedtek az ukrán állások ostromakor.

Egy orosz közlegény a Szabad Európa angol kiadása szerint azt állította: ő egyike annak a három katonának, akik megmenekültek egy 300 fős zászlóaljból egy kis ukrán falu, Avdijivka elleni sikertelen támadást után.

Az Andrej álnéven említett katona Iván nevű barátjának mondta el, hogy szemtanúja volt, hogy egész zászlóalját lemészárolták, miközben megpróbálták elfoglalni a Donyeck környékén lévő Avdijivkát. A névtelenségre azért van szükség, mert az orosz kormány a háborúról nyilatkozókat büntetőeljárás alá vonja.

„Ember, nem is tudom, hogy éltem túl. Én vagyok az egyetlen a csapatomból, aki még életben van” – mondta Andrej Ivánnak, aki szerint a férfi csaknem 10 percig zokogott, miközben elmesélte, hogy társai a szeme láttára haltak meg, köztük olyanok is, akik mindössze 20 évesek voltak.


A rosszul képzett és hiányosan felszerelt katonák nagy veszteségeket szenvedtek az ukrán állások ostromakor     Fotó: BBC/Reuters


Moszkva szigorúan korlátozta a háborús övezetből származó tudósításokat és információkat. A mozgósított, valamint az Oroszországba visszatért katonák barátainak és rokonainak beszámolói azonban kiszivárognak. Ezek abba az irányba mutatnak, hogy a rosszul képzett és hiányosan felszerelt katonák nagy veszteségeket szenvedtek az ukrán állások ostromakor – írta az rtl.hu.

Egy, a szibériai Angarszk városában élő nő a lapnak elmondta: a fronton szolgáló férje egy kórházból telefonált neki, ahol repeszsérülésekkel kezelték. Ő is egy olyan támadásról számolt be, amelyben szinte az egész egységét megölték. Március 1-jén kora reggel a férfi 25 fős csapatát a Moszkva által támogatott donyecki szakadárok két páncélozott járművön vitték el, és egy nyílt mezőn rakták ki őket. Aztán a szeparatisták egyszerűen elmentek anélkül, hogy bármilyen támogatást adtak volna. Az otthagyottak felszerelése sem volt megfelelő.

„Még csak körül sem tudtak nézni, mielőtt heves tűz alá kerültek…” – elevenítette fel a a hallottakat. A csapat órákon keresztül próbált menekülni. A férfi két másik sebesültről tudott, a többiek vagy meghaltak vagy sorsukra hagyták őket.


Sokszor azért nincs tűzérségi támogatás, mert attól félnek az oroszok, hogy a fegyverek ukrán kézre kerülnek     Fotó: BBC/AP


Iván szerint Andrejt és zászlóalját úgy küldték Avdijivka ellen, hogy az orosz hadseregtől semmilyen támogatást nem kaptak. „Sem zárótűz, sem orvosi segítség nem volt, sokan az ellátás hiánya miatt haltak meg. A sebesült katonákat a terepen hagyták. Csak a könnyebben sebesülteken segítettek” – mondta Iván, aki szerint Andrej zászlóalja azért nem kapott támogatást, mert féltek, hogy az orosz hadsereg nehézfegyvereket veszítene az összecsapásban.

Andrej állítólag azt mondta, hogy a tisztek a súlyos veszteségek ellenére azt mondták nekik: „Ti csak hús vagytok nekünk, semmi több. Felejtsétek el a kitüntetéseket és a jutalmakat, amiket ígértek nektek. Sosem léteztek”.

Andrej azt mondta barátjának: azért ment Ukrajnába, hogy megvédje a hazáját, ehelyett meghal, ahogyan a vele tartó bajtársai is, de most már nem tudja, hogy miért harcol.

Főkép forrása:
BBC/AP

További cikkek