Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Akár 26 ezer euróra is megbünteti az árat emelő vállalkozókat a horvát kormány

10perc.hu
2023. 01. 14.
Akár 26 ezer euróra is megbünteti az árat emelő vállalkozókat a horvát kormány

Az euróra való átállást követően annyira elszálltak az árak, hogy mindenkinek kötelező visszaállítani a december 31-i szintre azokat déli szomszédunknál.

Drasztikus lépésre kényszerül a horvát kormány, mivel sokan egészen döbbenetesen mértékben emeltek árat a kuna eltörlése óta. Pénzbírságra számíthatnak Horvátországban azok a vállalkozók, akik a megadott határidőn belül nem állítják vissza az áraikat az euró bevezetése előtti szintre – írta a foldjaro.hu.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő rámutatott, az indokolatlan áremelések csökkentették az állampolgárok vásárlóerejét, míg az amúgy is magas infláció további növelése kárt okozott a gazdaságnak.

Vedrana Filipovic Grcic a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségtől a kormány pénteki ülésén elmondta: január 7-11. között összesen 696 ellenőrzést végeztek, ezek közül 178 esetben állapítottak meg indokolatlan áremelést, és 67 esetben az euró bevezetéséről szóló törvény rendelkezéseinek megsértését. Azaz a vizsgált gazdasági egységek 30 százalékánál találtak szabálysértéseket.


A pénzbírság a jogi személyek esetében 1300 eurótól 26 ezer euróig, természetes személyek esetében 660 eurótól 2000 euróig terjed     Fotó: Pixabay


A pékáruk ára átlagban 15-30 százalékkal emelkedett, de drágább lett a csirke- és a pulykahús, a víz, az üdítőital és a tojás is, átlagban 13 százalékkal. A legnagyobb mértékű árnövekedéseket a fodrász és kozmetikai szalonokban rögzítették az ellenőrök, ezek mértéke 20-tól 50 százalékig terjedt. A vendéglátóegységek átlagban 13 százalékkal emeltek az árakon, kivételes esetekben 43 százalékot is.

Mostantól az ellenőrök minden megállapított indokolatlan áremelés esetén a fogyasztóvédelmi törvényben foglaltak szerint járnak el, amely tiltja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. A pénzbírság a jogi személyek esetében 1300 eurótól 26 ezer euróig, természetes személyek esetében – beleértve az egyéni vállalkozókat is – 660 eurótól 2000 euróig terjed.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek