Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A texasi iskolai tömeggyilkosság túlélői és áldozatainak hozzátartozói 27 milliárd dollárra perelik a hatóságokat

10perc.hu/MTI
2022. 12. 04.
A texasi iskolai tömeggyilkosság túlélői és áldozatainak hozzátartozói 27 milliárd dollárra perelik a hatóságokat

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi lőfegyveres tömeggyilkosság áldozatainak hozzátartozói, illetve a túlélők - derül ki a bírósághoz még kedden benyújtott keresetből.

A keresetben a tetemes kártérítési igényt az illetékes hatóságok késlekedésével, a támadóval szembeni megkésett szembeszállással indokolják. A periratban felelősként nevezik meg a helyi és az állami rendőrséget, Uvalde város vezetését, valamint az iskolai és egyéb biztonsági szerveket.

A beadvány szerint az illetékesek nem az előírásoknak megfelelően cselekedtek, amikor több mint egy órát vártak azzal, hogy beavatkozzanak és szembeszálljanak a támadóval, aki - miután berontott az épületbe, és halomra lőtt gyerekeket - bezárkózott egy osztályterembe. A pert iskolai alkalmazottak és olyan tanulók szülei indították, akik ebben az osztályteremben voltak vele.


Az áldozatok hozzátartozóinak és túlélőknek egy másik csoportja hatmilliárd dollárra perelte be azt a céget, amely a támadáshoz használt fegyvert, egy félautomata karabélyt gyártotta, valamint az üzletet, ahol a tettes megvásárolta azt.

Az egyik áldozat édesanyja külön pert indított a támadásra való lassú hatósági reagálás miatt. A perben megnevezett alperesek péntekig nem reagáltak.

A Texas állambeli Uvalde városának Robb általános iskolájába 2022. május 24-én rontott be egy 18 éves fiú, és 19 gyereket, illetve két tanárt gyilkolt meg. A támadót, Salvador Ramost, az iskola korábbi diákját a hatósági beavatkozás során lelőtték. Az Uvaldében történt incidens az Egyesült Államok történetének harmadik legtöbb halálos áldozattal járó iskolai lőfegyveres gyilkossága volt.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek