Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A svédek után az olaszok is a jobboldali fordulat mellett döntöttek

10perc.hu
2022. 09. 26.
A svédek után az olaszok is a jobboldali fordulat mellett döntöttek

Az exit pole adatai alapján egyértelműen többséget szerzett Olaszországban a vasárnapi parlamenti választásokon a Giorgia Meloni vezette jobboldali szövetség.

Úgy tűnik, Európában elindulni látszik a háború miatt kialakult válság árnyékában egy politikai irányváltás. Előbb Svédországban nyerte meg a jobboldal a parlamenti választást, most pedig Olaszországban kerül hatalomra a Giorgia Meloni vezette jobboldali szövetség, miután magabiztosan nyerte az olasz választásokat, melyen 64 százalékos volt a részvétel.

A BBC híradása szerint az olaszok leendő első női miniszterelnöke kijelentette, az általa vezetett Olasz Testvérek párt – ami Matteo Salvini szélsőjobboldali Liga és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italia pártját is magában foglalja – mindenkiért kormányoz majd, és nem fogja elárulni az emberek bizalmát.

Meloni jobboldali szövetsége várhatóan a szavazatok 42,2 százalékát kapta, amivel a szenátusban és a képviselőházban is többségbe kerül. Sőt, ha a szavazatszámlálás végén a voksok legalább 44 százalékát is besöprik, akkor kétharmados többséget szereznek, ami egyrészt történelmi választási siker, másrészt az alkotmányt népszavazás nélkül is megváltoztathatják.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek