Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kreml: ugyanaz történik Izjumban, mint ami áprilisan Bucsában

10perc.hu
2022. 09. 20.
Kreml: ugyanaz történik Izjumban, mint ami áprilisan Bucsában

A felszabadított város mellett az oroszok állítása szerint olyan ukrán katonák holttestei vannak a feltárt tömegsírban, akiket azért temettek el, mert Kijev megtagadta az elesettek testének átvételét.

Több mint izgalmas magyarázatot adott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a nem olyan régen az ukránok által felszabadított Izjum mellett feltárt tömegsírokkal kapcsolatban. A politikus szerint az orosz fegyveres erők semmilyen háborús bűnt nem követtek el, és az erre vonatkozó ukrán vádak hamisak.

A szóvivő odáig ment el, hogy azt állította, a bucsai forgatókönyv szerint készültek itt is a vádak. Mint annak idején lapunk is megírta, a Kijev ostromát feladó és elvonuló orosz hadsereg a – műholdas felvételekkel és nemzetközi vizsgálattal igazolt – vádak szerint többszáz civilt gyilkolt halomra Bucsában, ahol a holttestek egy részét temetetlenül az utcákon találták meg a bevonuló ukránok.



Ugyanakkor az Izjumban feltárt tömegsír valódiságát az orosz fél sem tagadja az atv.hu információja szerint, és az állami televíziós csatornák már le is adták, kiket temettek el a jelöletlen sírokba. Moszkva szerint áprilisban olyan - harcokban elesett - ukrán katonákat temetett el az orosz hadsereg, akik holttestének átvételét az ukrán kormány megtagadta.

A jelentések szerint a halottaktól azonosítás céljából DNS-mintát vettek, az elhantolást videóra rögzítették. Mondjuk arról sok szót nem ejtettek, hogy arról is lenne videó, miként haltak meg a tömegsírba temetett ukránok.

Főkép forrása:
MTI/EPA

További cikkek