Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A halálán van Ratko Mladić, Srebrenica szerb mészárosa

10perc.hu
2022. 09. 13.
A halálán van Ratko Mladić, Srebrenica szerb mészárosa

A Hágában életfogytig tartó büntetését töltő hírhedt szerb parancsnokot tüdőgyulladással és szívzörejekkel vitték kórházba.

Úgy tűnik, igencsak súlyos az egészségi állapota Ratko Mladić tábornoknak. Bosznia-Hercegovina szerb hadseregének volt parancsnoka ugyanis tüdőgyulladással és szívzörejekkel került kórházba Hágában, és a fia, Darko Mladić szerint a tábornok állapota súlyos.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet – életfogytig tartó szabadságvesztés – Ratko Mladić ellen a délszláv háború idején a bosnyákok ellen elkövetett etnikai tisztogatás ügyében.

A Balkán mészárosának is nevezett Mladić vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek