Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Életfogytot kértek a maláj utasszállító lelövésével vádolt tisztekre azok távollétében

10perc.hu
2021. 12. 22.
Életfogytot kértek a maláj utasszállító lelövésével vádolt tisztekre azok távollétében

Mind a gyanúsítottak, mind pedig Oroszország visszautasítja a vádakat, a 298 ember haláláért felelősnek tartott négy férfi kiadatása valószínűtlen.

Szinte az egész világ felháborodott, amikor 2014-ben Kelet-Ukrajna felett lelőttek egy maláj utasszállítógépet, és a fedélzeten utazó mind a 298 ember meghalt a tragédiában. Mivel az utasok között 198 holland állampolgár volt megtalálható, így a nyomozást is a holland hatóságok vezették.

2018-ban a nyomozók megállapították, hogy a dél-oroszországi városban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le Kelet-Ukrajna felett az Amszterdamból a maláj fővárosba, Kuala Lumpurba tartó gépet.

A gép lelövésével szakadár kelet-ukrajnai milicistákat vádolnak, akik valamennyien magas rangú, oroszbarát katonatisztek voltak. A holland ügyészség szerint, a vádlottak - Szergej Dubinszkij, Igor Girkin, Oleg Pulatov orosz, valamint Leonyid Harcsenko ukrán állampolgár - közvetlenül érintettek az ügyben, kegyetlen módon és szándékosan, mintegy több száz ember életét oltották ki, ezért a lehető legsúlyosabb büntetést kell kapniuk.



Nos, a holland ügyészség a legnagyobb büntetést, az életfogytig tartó börtönt kérte a gyanúsítottakra. Azt is felrótták a vádlottaknak, hogy nem működtek együtt a nyomozati hatóságokkal, álhíreket terjesztettek a gép lelövésével kapcsolatban, továbbá megvetően viselkedtek az áldozatok hozzátartozóival.

A tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik, akik mindannyian tagadták felelősséget. Mivel Oroszország is visszautasítja a vádakat, kiadatásuk valószínűtlennek tűnik. Az ügyben végleges ítélet jövő tavasszal születhet meg.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek