Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ennél elmentek otthonról? Lukasenkától kért menedékjogot egy lengyel katona

10perc.hu
2021. 12. 17.
Ennél elmentek otthonról? Lukasenkától kért menedékjogot egy lengyel katona

A szökés tényét péntek délután Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoka erősítette meg.

Megtörtént az, amire vélhetően senki sem gondolt volna. Fehéroroszországba szökött egy, a lengyel-fehérorosz határon szolgáló lengyel katona, aki azonnal menedékjogot kért Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöktől.

A szökésről a lengyel sajtó számolt be azt követően, hogy a fehérorosz állami határbizottság (GPK) tudatta a világgal a valóban történelminek nevezhető esetet. A szökés tényét péntek délután Tomasz Piotrowski tábornok, a lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoka erősítette meg.

A lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban a határőrök katonai támogatásáért felelős tábornok arról biztosította a közvéleményt, hogy törekedni fog a szökött katona igazságos megbüntetésére. Piotrowski azt kérte, hogy a lengyelek a szökött férfi, a katonaságnál 2018 óta szolgáló Emil Czeczko "egyedi esetét" ne mossák össze a határt védő többi katona képével, valamint ne adjanak hitelt a Lukasenka-rezsim ez ügyben várható manipulációinak.

Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a nap folyamán azt közölte a Twitter-fiókján: az előző nap eltűnt katona korábban komoly konfliktusba került a törvényekkel, és felmondott a hadseregnél. A miniszter nehezményezte, hogy az illetőt a határvédelmi szolgálatra irányították, így nem csodálkozhatunk azon, hogy leváltották Czeczko három közvetlen felettesét, az illetékes üteg-, szakasz, és századparancsnokot.

Főkép forrása:
Twitter/Tadeusz Giczan

További cikkek