Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egyre több a jel, hogy kitörőben az orosz-ukrán háború!

10perc.hu
2021. 12. 06.
Egyre több a jel, hogy kitörőben az orosz-ukrán háború!

A holnapi videócsúcson is fontos szerepet kap majd az ukrajnai helyzet Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között.

Már nyolc éve tart a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus Ukrajna és az oroszok támogatását élvező szakadárok között, ám most a helyzet odáig fajult, hogy a legtöbb külpolitikai szakértő attól fél, hogy az eddigi összecsapásokat egy totális háború válthatja fel az ukránok és az oroszok között.

Mindkét ország hadseregében elrendelték a készültséget, megkezdődtek a különböző hadtestek felvonulásai a határ mellett. Az atv.hu riportot készített a helyszínen, amiben kiderült, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország már 175 ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, ahol ráadásul tábori kórházakat létesítettek és üzemanyagot halmoztak fel, ami egyértelműen egy rövidesen induló invázióra utal.



Természetesen az ukránok is hatalmas erőket csoportosítottak a térségbe, és a jelenleg még érvényben lévő tűzszünet ellenére egyre többször keverednek harcba a szakadár államok harcosaival. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov bejelentette, január végén várható az orosz támadás országa ellen. Erre utal az is, hogy Washington súlyos következményeket helyezett kilátásba, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát.

Az oroszok természetesen tagadják, hogy támadást indítanának Ukrajna ellen, ám a Kreml egyértelművé tette, ha mégis megkezdődik a fegyveres küzdelem, mindenki biztos lehet abban, hogy az ukránok provokálják majd ki a háborút. „Még mindig nagy a lehetősége a katonai fellépésnek Ukrajnában, ami aggodalommal tölt el bennünket. Az ukrán hatóságok rendkívül agresszívan nyilatkoznak” - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.



Mint fentebb írtuk, az Egyesült Államok – amely már-már szövetségesének tekinti Ukrajnát – kemény válaszlépéssel fenyegette meg az oroszokat, amennyiben lerohanja az ukránokat. Egy biztos, az egyre feszültebb helyzetet talán oldhatja, hogy kedden videócsúcsot tart Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Azt már bejelentették, hogy a találkozót nem közvetítik élőben, ugyanakkor mindkét fél megerősítette, hogy a tárgyalásokon a legfontosabb témák között szerepel az ukrán helyzet. Biden a mai sajtótájékoztatón kijelentette, minderről szeretne a leghosszabban tárgyalni Putyinnal. Csak remélni lehet, hogy a szavak megoldják a helyzetet, és nem kerül sor egy totális háborúra.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek