Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Amnesztia Mianmarban! Több mint öt és fél ezer embert engednek ki a börtönökből

10perc.hu
2021. 10. 19.
Amnesztia Mianmarban! Több mint öt és fél ezer embert engednek ki a börtönökből

A katonai junta vezetői humanitárius okokra hivatkoznak, és a kormányfő bejelentette, elkötelezettek az általuk bejelentett ötpontos béketerv mellett.

Ezúttal végre nem utcai harcokról, halálos áldozatokkal járó összecsapásokról jött hír Mianmarból, ahol még idén februárban a hadsereg puccsot hajtott végre a demokratikusan megválasztott parlament és kormány ellen.

A junta vezetője, Min Aung Hlaing kormányfő az állami televízióban bejelentette, hogy több mint öt és fél ezer, a katonai hatalomátvétel elleni tiltakozásokon őrizetbe vett ember szabadon bocsátanak. A katonai vezetés humanitárius megfontolásokkal indokolta az 5636 emberre vonatkozó amnesztiát.

A tábornok azt mondta, hogy kormánya elkötelezett a korábban bejelentett, öt pontból álló béketerv végrehajtása mellett, hozzátette ugyanakkor, hogy a Dél-kelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, az ASEAN különmegbízottjának egyes követelései tárgyalási alapnak sem megfelelők. Egyébként Min Aung Hlaing nem vehetett részt az ASEAN külügyminisztereinek csúcstalálkozóján.



Ugyanis a szervezet megállapította, hogy Mianmarban az ország jelenlegi katonai vezetése hiába vállalta, hogy visszaszorítja az erőszakot, beengedi a humanitárius segélyeket és tárgyalásokat kezd az ellenzékkel, nem történt előrelépés egyik területen sem.

A katonai hatalomátvétel óta több mint ezer civilt öltek meg, és több ezer embert vettek őrizetbe a biztonsági szervek az ENSZ adatai szerint. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek