387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Közel 121 ezer jelentkező: mutatjuk a legnépszerűbb felsőoktatási szakokat!

10perc.hu
2024. 03. 12.
Közel 121 ezer jelentkező: mutatjuk a legnépszerűbb felsőoktatási szakokat!

Több mint 120 ezren jelentkeztek a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. A vidéki egyetemek és az MTMI képzések iránt is nőtt az érdeklődés.

A 2024-es felsőoktatási felvételi eljárásban 120 990-en nyújtottak be jelentkezést, ami 4,5%-os növekedést mutat a 2023-as évhez képest – olvasható az Oktatási Hivatal oldalán. A jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan szakokra, 3%-a pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozott be.

A vidéki egyetemek iránt is nőtt az érdeklődés, ezen kívül az MTMI képzések (műszaki, informatikai, természettudományi) is népszerűbbek lettek. Ezen kívül emelkedett a pedagógusképzés, az agrár, az orvos- és egészségtudomány területén is a jelentkezők száma.

Az alapképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, a pszichológia, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, illetve az óvodapedagógus képzés volt a legnépszerűbb.

A felvételi eljárásban is történtek változások. Az alap- és osztatlan képzések esetében az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400). Az elmúlt évekhez képest az érettségi pont számítása esetében az emelt szintű érettségiért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintű érettségiért járókat pedig 67 százalékos értéken számítják át.

A felvételi ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik majd ki.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Oktatás

További cikkek