Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elindultak a szakmai vizsgák a szakképzésben

10perc.hu/MTI
2024. 05. 16.
Elindultak a szakmai vizsgák a szakképzésben

Több mint 40 ezer diák méri össze tudását a szakmai ismeretekből idén.

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben. Idén várhatóan több mint 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből, a legnépszerűbb szakma a vizsgázók körében idén is a villanyszerelés - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, ahol ugyanazokból a közismereti tantárgyakból (matematika, magyar, történelem), ugyanazon a szinten adnak számot a diákok a középfokon megszerzett ismereteikről, mint a gimnáziumokban.

A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is - tették hozzá, azzal együtt, hogy a szakképző intézményekben idén mintegy 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből május 14. és 31. között.

A legnépszerűbb szakma az idei vizsgán a villanyszerelés, amelyből 2964-en tesznek vizsgát, míg a kereskedelmi értékesítő szakmából 2367-en adnak számot tudásukról - jelezték.

A harmadik helyen a szakács szakma áll a vizsgázók körében 2125 vizsgázóval, emellett változatlanul magas a cukrász, a hegesztő vagy a pénzügyi-számviteli ügyintézői szakmából vizsgázók száma - fűzték hozzá.

Közölték azt is, hogy a tavalyi tanévtől már elektronikusan, interaktív formában zajlanak a szakmai elméleti vizsgák minden tantárgy esetében.

Az interaktív vizsga számítógépen végezhető, tesztjellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé, a kiértékelések gyorsabbá váltak.

"Az új szakképzési rendszerben folyamatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és emelkednek az oktatói bérek. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzés mára a felsőoktatás előszobája lett. Míg két éve 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, tavaly ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben" - emlékeztetett Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a KIM közleményében.

Címkék:
#Oktatás

További cikkek