387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kódexek, Antigoné, Ady és esszéírás az idei érettségin

10perc.hu
2024. 05. 06.
Kódexek, Antigoné, Ady és esszéírás az idei érettségin

A 2024-es középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga feladatai között szerepel Szophoklész Antigonéja és Ady Endre költészete is.

A diákok a tekercsekről, kódexekről, átkokról, Szophoklész Antigonéjáról és Ady Endréről szóló feladatokkal ütköznek meg a 2024-es magyar érettségi középszintjén.

A vizsga első felében a diákoknak egy szöveget kellett értelmezniük a könyv születéséről, majd ehhez kapcsolódó kérdésekre válaszolniuk. Ezt követi egy irodalmi teszt, melyben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepel. A feladatokra összesen 90 perc áll rendelkezésre.

A vizsga második felében a diákok egy műelemzés vagy egy témakifejtő esszé feladat közül választhatnak. Idén már nincs érvelés/gyakorlati szövegalkotás feladat, és az összehasonlító elemzés helyett is választható lesz a témakifejtés.

A Telexen élőben követhetik nyomon a diákok a feladatok megoldását Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárával.

A magyar nyelv és irodalom középszintű érettségi vizsga négy órás. A hivatalos befejezési idő 13 óra, de adminisztratív, közlekedési vagy egyéb okokból egyes iskolákban később is elkezdődhetett a vizsga, így 14 óráig is írhatják a diákok az érettségi feladatokat.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik - írja a Telex.

További cikkek