387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A veszélyes jövő! A mesterséges intelligencia segítségével rasszistának állították be az iskolaigazgatót

10perc.hu
2024. 05. 05.
A veszélyes jövő! A mesterséges intelligencia segítségével rasszistának állították be az iskolaigazgatót

Egy volt tornatanár korábbi sérelméért hamis, rasszista hangfelvételt generált az MI segítségével, hogy így álljon bosszút volt igazgatóján.

Nem is gondolná az ember, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a mesterséges intelligencia. És itt nem elsősorban arra gondolunk, hogy elveheti az emberek munkáját bizonyos szakmákban. Sajnos, ha az MI rossz kezekben kezd el alkotni, akkor az számos új problémát szülhet, mint tette azt az amerikai város, Baltimore egyik iskolájában.

Ez utóbbi esetben azonban nem egy diák, hanem egy pedagógus okozott nagy galibát. Ugyanis egy baltimore-i iskola korábbi tornatanárát, Dazhon Darien azután tartóztatták le, hogy hamis, a mesterséges intelligenciával generált szavakat adott az iskolaigazgató, Eric Eiswert szájába. Olyanokat, amelyeket sosem mondott valójában, olyanokat, amit a törvény szigorúan büntet.

A The Baltimore Banner beszámolója szerint – melyet a hvg.hu szemlézett – Darien egy olyan szoftvert használt, mellyel klónozni lehetett az igazgató hangját. Ezt felhasználva egy olyan felvételt kezdett el terjeszteni, melyen az volt hallható, miszerint az igazgató rasszista, becsmérlő szavakkal gyalázza meg az iskola fekete diákjait valamint a város a zsidó közösségét.

Az MI segítségével készített felvétel pillanatok alatt elterjedt, és a felháborodott szülők egy időre le is váltatták az intézmény éléről. Ugyanis egyértelműen azt gondolták, a felvételen Eric Eiswert valódi gondolatait hallják. Ám a hatóság azonban a teljesen összetört igazgató segítségére sietett. Kielemezték a felvételt, és arra a megállapításra jutottak, hogy az nem hiteles. A vizsgálatokba az FBI igazságügyi szakértőit is bevonták, akik egyértelműen megállapították, hogy a hangfelvétel „nyomokban” MI-vel generált részleteket tartalmazott. És innentől kezdve érdekes fordulatot vett az ügy.

A helyi rendőrkapitányság kiderítette, hogy a felvételt bosszúból készíthette az iskola korábbi testnevelője, Dazhon Darien, aki ellen egy hónappal korábban az igazgató nyomozást indított iskolai pénzek lehetséges ellopása miatt. Végül április elején ő maga mondott le, ezután forralhatott bosszút az ellene indított nyomozás miatt.

A rendőrség letartóztatta az MI-t bosszúra felhasználó Darient. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfi milyen büntetésre számíthat a letartóztatását követően.




Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek