Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csökken az állampapírok kamata

10perc.hu
2024. 09. 30.
Csökken az állampapírok kamata

Október 1-től csökkenti az Államadósság Kezelő Központ a két legnépszerűbb állampapír, a Magyar Állampapír Plusz és a Fix Magyar Állampapír kamatát.

Aki szeretne még a régi, magasabb hozamon befektetni, szeptember 30-ig vásárolhatja meg a korábbi sorozatot. Az intézkedés hátterében a jegybanki kamatcsökkentés áll - írta a Haszon.hu oldala.

Az egyik érintett konstrukció a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), amelynek jelenlegi sorozata szeptember 30-án vehető meg utoljára. Jelenleg a befektetők 6%-os induló éves kamattal számolhatnak, amely a futamidő ötödik évében 7%-ra nő. A teljes futamidőre vetítve az éves hozam 6,48%. Az októbertől elérhető új sorozat már 5,75%-os induló kamattal indul, a záró kamat pedig 6,75% lesz, így az éves hozam 6,24%-ra csökken.

A Fix Magyar Állampapír kamata szintén módosul októbertől, 6,75%-ról 6,5%-ra csökken. Az egyéves kincstári takarékjegy kamata 5,5%-ra, míg a kétévesé 6%-ra csökken. A kamatcsökkentés oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank kedden 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatokat – írja az Economx.

A jegybank adatai alapján a magyar lakosság megtakarításai rekordszintre emelkedtek a második negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentése szerint 2723,4 milliárd forintnyi friss pénz került pénzügyi eszközökbe. Ebből 470 milliárd forintot állampapírba fektettek, így a teljes állampapírban tartott megtakarítás elérte a 14 582 milliárd forintot. A lakosság összes pénzügyi vagyona a negyedév végén 105 517 milliárd forinton tetőzött.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Állampapír

Hirdetés

További cikkek