Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Paks: Beruházások leállítása az atomerőmű iparűzési adójának elvonása miatt

10perc.hu
2024. 09. 27.
Paks: Beruházások leállítása az atomerőmű iparűzési adójának elvonása miatt

A paksi önkormányzat leállította beruházásait, miután a kormány elvette az atomerőmű iparűzési adóját, ami 7 milliárd forintot jelentett.

A paksi önkormányzat lényegében minden beruházást leállított, miután a kormány augusztusban váratlanul elvette az atomerőmű által befizetett iparűzési adót. A város képviselő-testülete jelentős takarékossági intézkedésekről döntött, amelyeket egyhangú szavazással fogadtak el a csütörtöki ülésen. Szántó Zoltán, az ülés levezető alpolgármestere elmondta, hogy a költségvetés módosításával reális egyensúlyban tudják átadni a város költségvetését az új képviselő-testületnek - közölte a 444.

A takarékossági intézkedések minden olyan paksi beruházást érintenek, ahol még nem történt kötelezettségvállalás. Befagyasztották a fejlesztési tervezéseket, és leállították a strandberuházást, amely a nagymedence felújítását is magában foglalta. A város már érvényes szerződést kötött a projektre, így a 30 millió forint előleg elveszik. A helyi sportegyesületek támogatási szerződéseit is felmondták.

A változások több mint másfél hónappal a júniusi önkormányzati választás után történtek, ahol a paksiak lecserélték a fideszes polgármestert egy ellenzéki jelöltre. A kormány ezután különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paksi Atomerőmű területét, és az erőmű által fizetett iparűzési adót a Tolna és Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzathoz irányította. Az elvett összeg jelentős, a város 19 milliárdos költségvetéséből körülbelül 7 milliárd forint származott az atomerőműtől iparűzési és ingatlanadóként.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek