Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Szakértő elárulta, miért magasak az üzemanyagárak Magyarországon

10perc.hu
2024. 07. 11.
Szakértő elárulta, miért magasak az üzemanyagárak Magyarországon

A magyarországi üzemanyag és benzinárak drámai emelkedése és ingadozása az utóbbi időszakban komoly aggodalomra ad okot a helyi vezetők és szakértők körében.

Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke nemrégiben rámutatott, hogy áprilisban a benzin ára elérte a 90 dollárt, míg júniusra 77 dollárra csökkent, ami jelzi az árak dinamizmusát - írja a Spirit FM. 

Az árak gyors emelkedése részben a FED kamatemelési várakozásaival, az olaj iránti növekvő kereslettel, valamint a közel-keleti konfliktusokkal magyarázható.

Egri hangsúlyozza, hogy a kormányzati beavatkozás hiánya miatt Magyarországon az üzemanyagárak jelentősen magasabbak, mint a szomszédos országokban. 

Az adóterhek meghaladják a 50%-ot, kiegészülve a kereskedők 3%-os kiskeradójával és energiahatékonysági különadóval. 

A tranzakciós adó tovább nehezíti az árkalkulációt, ami megnehezíti az árak összehasonlítását más országokkal.

Az elnök szerint a kis benzinkutak különösen szenvednek, mivel beszállítóiktól meghatározott áron vásárolnak, miközben árrésük alacsony, és nyereségük csupán 1,5-2% körül mozog. Ezt nehezíti az is, hogy a kormány nem nyújt megfelelő támogatást a szektor számára.

"Az üzemanyagárak stabilitásáért vagy csökkenéséért a kormányzat adópolitikája felelős" 

- mondta Egri. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása nem fenntartható, és sürgős intézkedésekre van szükség az árak csökkentése és a piaci szereplők támogatása érdekében.

Ezek a tényezők együttesen arra késztetik a szakértőket és az iparági szereplőket, hogy a kormányzattól sürgős intézkedéseket várjanak az üzemanyagárak csökkentése és a piaci verseny fenntartása érdekében.

A teljes beszélgetés itt elérhető:


További cikkek