Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Munkát keres? Rohanjon Ausztriába, ahol 4500 eurót is megkereshet havonta, végzettség sem kell

10perc.hu
2024. 05. 15.
Munkát keres? Rohanjon Ausztriába, ahol 4500 eurót is megkereshet havonta, végzettség sem kell

Az idős- és beteggondozás különösen keresett szakma Ausztriában, ahol a magyar munkavállalók bérezése elérheti a nettó 800 ezer forintot is havonta, és akadnak olyan helyek, ahol szállást, valamint útiköltségtámogatást is adnak pluszban.

Az osztrák munkaerőpiac vonzó lehetőségeket kínál a magyar munkavállalók számára. Ausztriában magasabb bérekkel és jobb munkafeltételekkel lehet számolni, ami vonzóvá teszi az ottani munkavállalást. Az Ausztriában dolgozó magyarok száma évről évre növekszik, és a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok továbbra is segítik a munkavállalók mobilitását az Európai Unión belül.

Az Österreichische Sozialversicherung legfrissebb adatai szerint – melyet a Pénzcentrum szemlézett – idén márciusban 124 158 magyar dolgozott Ausztriában, ami meglepően kimagasló érték annak fényében, hogy a német adatok nagyjából 127 ezer körül vannak, annak ellenére, hogy ez egy jóval nagyobb lakossággal rendelkező ország, tehát lakosságarányosan hazánkból kimagaslóan sokan választották idén tavasszal is az osztrák munkaerőpiacot. 

A magyar munkavállalók sok esetben a szociális szférában találnak lehetőségeket Ausztriában, mert ebben a szektorban az osztrákoknál is permanens munkaerőhiány mutatkozik. Azonban ennek az aktív kivándorlásnak köszönhető az is, hogy a magyar szociális szféra évről-évre még nagyobb hiányt tudhat magáénak. Az osztrák statisztikai hivatal friss adatai szerint 2024 márciusában az egészségügyi és szociális szférában közel 63 000 külföldi munkavállaló volt. 

Magasabb béreken túl sokak számára vonzó a kinti munkában, hogy a munkafeltételek is jobbak, ez magában foglalhatja például a munkaidő rugalmasságát, a szabadság lehetőségeit, valamint a munkavállalók számára nyújtott egyéb juttatásokat és szociális védelmet. 

Számos hirdetést találni a neten, amelyben Ausztriában élő idősökhöz keresnek ápolót vagy olyan embert, aki segít a mindennapi teendők során. A hirdetések a béreket tekintve igen sokszínűek és a feladatok sem egységesek, mivel nagyon más helyzetekben kell helytállnia a segítőknek. 

A bruttó fizetéseket euróban értendőek, majd ezt átváltva az osztrák nettó-bruttó váltásnak megfelelő százalékkal nettóra, és ezt átlagoljuk, azt elmondható, hogy átlagosan nettó 959 793 forint körül keresnek ilyen pozícióra magyar dolgozókat. Ha figyelembe vesszük a kinti árakat, akkor ez az itthoni viszonyok mellett havonta kb. nettó 552 ezer forintot jelent. Ugyan nagyon imponáló a fizetés, azt is fontos megjegyezni, hogy ez a munka is sok lemondással jár, távol lenni a családtól és maga az betegek gondozása megterhelő lehet sokak számára.

Egyéb juttatásokat is ajánlanak ezen felül például szállást és útiköltségtámogatást. De természetesen elvárásokat is támasztanak az gondozókkal szemben, az alapszintű német nyelvtudás, a szakmai tapasztalat (legalább 2-3 év) mindenhol elvárás, de olyan is akad, aki szakirányú végzettséget is kér a pozíció betöltéséhez. 

2024. januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt Magyarországon, tehát Ausztriában az idősgondozók havonta bőven a magyar átlagkeresetet felett kereshetnek.

További cikkek