391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még utoljára bezsákoltak a befektetők ebből az állampapírból

10perc
2023. 11. 28.

A Bankmonitor szerint a kiugró forgalom oka az, hogy a befektetők még utoljára bevásároltak a keddig elérhető inflációkövető állampapírból.

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján múlt héten 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium Magyar Állampapír. Ez annak fényében különösen nagy összeg, hogy idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók.

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír múlt héten, miszerint átmenetileg kivezetik az inflációkövető állampapírt, és helyette fix (alacsonyabb) kamatozású konstrukció érkezik. Az utolsó sorozat, melynek segítségével jövőre várhatóan 18% feletti kamatot lehet zsebre tenni, már csak keddig vásárolható. Több se kellett a magyar befektetőknek: a fájdalmas kamatvágás előtti utolsó percekben hatalmas mennyiségű pénzt lapátoltak az állampapírba.

Miért sietnek a befektetők a vásárlással?
Az Államadósság Kezelő Központ november 22-i közleménye szerint kivezetik a jelenleg elérhető, 2033/I sorozatszámú Prémium Magyar Állampapírt. A papír nagy népszerűségét az okozta, hogy kamatozása az inflációt követi: egészen pontosan a megelőző naptári év átlagos inflációja felett fizet 0,25 százalékpont kamatprémiumot. A 2023-as éves átlagos infláció nagysága már minimális hibával előrejelezhető, így a Bankmonitor várakozása szerint az állampapír 2024-es kamata meghaladhatja a 18%-ot.

Az állam ugyanakkor – érthető okokból – arra törekszik, hogy mérsékelje a kamatkiadásait. Ennek egyik lépéseként döntöttek az inflációkövető állampapír kivezetéséről. November 29-től új Prémium Magyar Állampapír érkezik, amely az első 1,5 évben (2025. április 20-ig) nem követi az inflációt, hanem fix, évi 9,9%-os kamatot termel. Ez sokkal kedvezőtlenebb kamatozást takar a mostani papírhoz képest, ezért a befektetők lépéskényszerbe kerültek.

Mennyi pénzért vettek múlt héten az állampapírból?
A befektetők gyorsan reagáltak a megváltozott helyzetre. A Bankmonitor gyűjtése szerint az elmúlt héten 91,6 milliárd forint befektetés áramlott az utolsó inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba.

Forrás: Bankmonitor

Ez kiugróan nagy összeg az utóbbi hetekhez képest, és minden bizonnyal el is fogyott volna a készlet, ugyanis az ÁKK hétfőn további 150 milliárd forintnyi állampapír rábocsátásáról döntött az eddigi 600 milliárd forintos meghirdetett mennyiségen felül.


Ezermilliárd fölötti kamatfizetés jár majd a PMÁP-befektetőknek
Az ÁKK legfrissebb közzététele szerint 2023. november közepén összesen 6 672 milliárd forintnyi PMÁP-befektetést tartottak a lakossági megtakarítók. Ha ez az állományt megszorozzuk egy óvatos 18%-os kamattal, akkor nagyságrendileg 1 200 milliárd forintos kamattömeg adódik, melyet a 2024-ben kezdődő kamatperiódusokban elvileg majd megtermelnek az inflációkövető állampapírok. Valójában persze ennél is nagyobb teher nehezedik az államra, hiszen a korábbi sorozatok a mostaninál nagyobb, gyakran 1 százalékpontot is meghaladó kamatprémiumot fizetnek az infláció felett.

 

Címkék:
#állampapír

Hirdetés

További cikkek