388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nem jött el a bankbetét alkonya – az állampapírral versenyeznek

10perc.hu
2023. 10. 22.
Nem jött el a bankbetét alkonya – az állampapírral versenyeznek

A júliusi 230 milliárd forint után augusztusban már közel 272 milliárd forintot kötöttek le a háztartások bankbetétben.

A szocho bevezetése ellenére augusztusban már ötödével több pénzt kötöttek le bankbetétben a lakossági ügyfelek, mint egy hónappal korábban. Ráadásul a legújabb ajánlatok már infláció feletti kamatozást ígérnek, sőt az állampapírhozamokkal is versenyre kelnek – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

„Bár a 15 százalékos kamatadó mellett idén júliustól további 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) is fizetni kell a bankbetétek keletkező kamatnyeresége után, korai lenne temetni a legklasszikusabb megtakarítási formát” - vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból ugyanis kiderül, hogy az első sokk után idén augusztusban már közel ötödével emelkedett a lakossági ügyfelek bankbetétben lekötött pénzének összege. A júliusi 230 milliárd forint után augusztusban már közel 272 milliárd forintot kötöttek le a háztartások bankbetétben.

A szakértő szerint ez az adat is jól mutatja, hogy a banki megtakarítások csökkenésének fő oka nem a szocho bevezetése, hanem az, hogy a nehéz gazdasági körülmények, a magas infláció miatt számos család elkezdte felélni megtakarításait. A kamatot lényegében nem fizető látra szóló lakossági betétek állománya egy év alatt 15 százalékkal, 6 973 milliárd forintra csökkent és itt nem látszik trendforduló, mint a lekötött betéteknél.


Augusztusban már közel 272 milliárd forintot kötöttek le a háztartások bankbetétben     Fotó: Freepik


A bankoknak december végéig kell levelet postázni a náluk számlát vezető ügyfeleknek arról, mennyivel jártak volna jobban az októbert megelőző egy évben, ha a kamatot nem fizető folyószámla vagy épp lekötött betét helyett pénzüket kamatadó- és szocho mentes állampapírban fialtatták volna. Ez visszamenőlegesen igen komoly veszteséget jelent majd, ám az előremutató kondíciókban már közel sincs ekkora eltérés.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a ma elérhető top betétkamatok már összevethetőek a korábbi hónapok egyik sikertermékének számító Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) következő negyedévre fizetett 8,75 százalékos kamatával, bár – teszi hozzá a szakértő – a Prémium Magyar Állampapír 2024-re várt 18,8 százalékos hozamával senki nem tud versenyezni.

A lekötött betét eddig sem a közép-hosszú távú megtakarításban gondolkodók fő terméke volt, jellemzően a rövidebb időre nélkülözhető pénzek kerültek lekötésre. Ilyen, pár hónapos időtávra pedig továbbra is a legkényelmesebb megtakarításnak számítanak.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek