388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megvalósult a kormány mesterterve: több lakossági pénz van állampapírban, mint bankbetétben

2023. 10. 09.
Megvalósult a kormány mesterterve: több lakossági pénz van állampapírban, mint bankbetétben

Augusztus végére több állampapírt tartottak a magyar háztartások az értékpapírszámláikon, mint amennyi bankbetétjük volt. Bár a pálya az állam által kibocsátott hitelpapíroknak lejt, a befektetési alapokba is nagyon sok pénz áramlott - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Hamarosan érkeznek a levelek a lakossági bankszámlák tulajdonosoknak arról, mennyivel jobban jártak volna, ha egy évvel ezelőtt kivették volna a bankból a pénzüket, és állampapírba fektették volna be a megtakarítást.

A bankoknak 2023. október 1. és 2023. december 31. között kell egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést küldeniük a náluk bankszámla-szerződéssel rendelkező magánszemélyeknek a vonatkozó rendelet szerint, ebben a Kincstári Takarékjegy, az egyéves diszkontkincstárjegy és a Bónusz Magyar Állampapír hozamát vetik össze a folyószámlák kamatával.

A cél nyilvánvaló: minél több lakossági megtakarítás átcsatornázása az állampapír-piacra. Ezt szolgálta az az intézkedés is, amely szerint július 1-től a kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli a legtöbb befektetés nyereségét. Az új közteher alól csak az állampapírok és az ingatlanalapok mentesültek.

Bár a magyar lakosság tavaly februárban még 13 500 milliárd forintnál is többet parkoltatott a bankokban jóformán kamatmentesen, a magas infláció sokakat lépésre késztetett kormányzati ösztönzés és figyelmeztető levél nélkül is. Másfél év alatt csaknem 1800 milliárd forintot vontak ki a bankokból a háztartások, az idén augusztusban pedig a történelem során először több pénzük volt állampapírban, mint bankbetétben. A nyolcadik hónapban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint 191 milliárd forintnyi friss pénz került állampapírokba, ezzel a háztartások értékpapírszámláin lévő volument elérte a 11 941,5 milliárd forintot. Ugyanekkor bankbetétben csupán 11 722,7 milliárd forintjuk volt.


Fotó: Bank360.hu


A szocho bevezetése a többi megtakarításra nem vette el a kisbefektetők kedvét más eszközöktől sem. A befektetési alapok csaknem ugyanannyi megtakarítást vonzottak augusztusban, mint az állampapírok: 183,7 milliárd forintot. Miután némi hozam is keletkezett a nyolcadik hónapban a befektetési jegyeken, a háztartások befektetésialap-állománya a hónap végén már meghaladta a 7719 milliárd forintot, ami történelmi rekord.

Kelendőek maradtak a banki kötvények is, 22,6 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak, ezzel a háztartások állománya 508,9 milliárd forintos kilencéves rekordra hízott. A vállalati kötvényektől viszont továbbra is távol maradnak a kisbefektetők, ezekben alig 21 milliárd forintot tartanak.

Címkék:
#Állampapír

További cikkek