387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Biztosítást kötnél az ingatlanodra? Vigyázz, mert sokat bukhat, aki nem fizet

10perc.hu
2023. 09. 27.
Biztosítást kötnél az ingatlanodra? Vigyázz, mert sokat bukhat, aki nem fizet

Mutatjuk, mire érdemes figyelni a szerződés megkötésekor, valamint milyen tényezők befolyásolják a díjat, és hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot.

A lakásbiztosítás sokak számára fontos védelem az otthonuk miatt, de nem mindenki tudja, hogyan válassza ki a legmegfelelőbbet. Vajon milyen tévhitek és buktatók léteznek a lakásbiztosításokkal kapcsolatban, és hogyan lehet elkerülni őket? Van-e a különbség a főváros és a vidék biztosítási áraiban? A HelloVidék utánajárt, lakásbiztosításnál mire érdemes figyelni a szerződés megkötésekor, valamint milyen tényezők befolyásolják a díjat, és hogyan lehet megtalálni a legkedvezőbb ajánlatot.

Az egyik legnagyobb probléma az alulbiztosítottság. Ha ingatlanunk a biztosítás megkötésekor alacsonyabb értéken lett biztosítva, mint amennyit jelenleg ér és valamilyen kárunk keletkezik, akkor a biztosító csak a biztosításban meghatározott összeg alapján tudja megtéríteni a kárunkat.

Például, ha ingatlanunk 100 M FT-ot ér, mi azonban a biztosítás megkötésekor 50 M FT-ot jelöltünk meg értéknek, akkor ez 50%-os alulbiztosítottságot jelent. Ez kár esetén azt jelenti, ha mi bejelentünk például 1 M FT kárt a biztosító csak az 50%-át fogja számunkra megtéríteni, ami 500 000 FT.


A biztosítási összegnek fedeznie kell épület esetén annak újjáépítési értékét – nem a vételárát –, ingóság esetén pedig azok újrabeszerzési értékét    Fotó: Freepik


Egyéb esetben is szóba kerülhet az alulbiztosítás, amennyiben például nagy mértékű felújításon esett át ingatlanunk és ezt elfelejtettük jelezni a biztosítónak. Figyelni kell az alapterület pontosságára, minden biztosítandó vagyontárgy szerepeljen az ajánlaton, valamint a biztosítási összegek megfelelőek legyenek. Például soha ne a piaci értéket vegyük alapul egy épületnél. A biztosítási összegnek fedeznie kell épület esetén annak újjáépítési értékét – nem a vételárát –, ingóság esetén pedig azok újrabeszerzési értékét.

Nagyon gyakori tévhit, hogy sokan úgy gondolják, a biztosító a már korábban, a szerződéskötés előtt bekövetkezett károkat is meg fogja téríteni. Ám, ha egy viharkárt, vagy akár csak egy üvegtörést követően kötjük meg a lakásbiztosításunkat, akkor a fedezet erre már nem fog kiterjedni, a biztosító elutasítja a kárigényt.

A lakásbiztosítás díját számos tényező befolyásolhatja, ezért érdemes megismerni a biztosítók által kínált kedvezményrendszereket. Például a díjfizetés gyakorisága alapján az éves, és banki díjfizetésre jár általában a legnagyobb kedvezmény, de biztosítónkként további kedvezményeket is el lehet érni, mint például ha több biztosítást kötünk ugyanazon biztosítónál, vagy akár kedvezmény online kötés esetén.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Biztosítás

Hirdetés

További cikkek