388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Miben lesz más az új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír?

10perc.hu
2023. 07. 27.

Komoly változás jön a lakossági állampapírpiacon, a jelenleg legnépszerűbb inflációkövető állampapírok forgalmazása lezárul.

Az Államadósság Kezelő Központ oldalán megjelent tájékoztató alapján a jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul. Ezzel egy időben egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír válik elérhetővé a befektetők számára - írja a Bankmonitor.hu.

Az új papír esetében azonban nem csak a futamidő hosszabbodik meg, a kamat is alacsonyabb lesz, a kamatprémiumot ugyanis jelentősen lecsökkentik.

Augusztus másodikától lesz elérhető az új 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ahogy a nevéből is sejthető, az új befektetés hosszabb, 10 éves futamidejű lesz. Ennél azonban lényegesebb változás, hogy módosul a kamatprémium.

Mi változik az új inflációkövető állampapírnál?

A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az új állampapír legfontosabb tulajdonágait, kihangsúlyozva azokat, amelyek az eddigiekhez képet módosulnak. Ez alapján borítékolható, hogy sok befektető nem fog örülni a változásoknak.

- Az új inflációkövető állampapír futamideje 10 év lesz - pontosabban 9 év és 6 hónap -, miközben a jelenleg elérhető konstrukciók futamideje 5, illetve 8 év. Vagyis az új befektetés választásával hosszabb ideig hitelezzük meg a magyar államot.

- A futamidő nem feltétlenül lényeges elem, ugyanis a befektetés igen rugalmas, relatív könnyen ki lehet szállni belőle a futamidő alatt. Jelenleg az Államkincstár 99%-os árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a papírt, vagyis a kiszállás költsége 1%. Nem tudunk arról, hogy az új sorozat esetében ez a feltétel megváltozna. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a visszavásárlási árfolyamot a Magyar Államkincstár bármikor megváltoztathatja a későbbiekben. (Ez egyébként igaz a jelenleg elérhető sorozatokra is.)

- A jelenlegi és az új sorozat egyaránt változó kamatozású, a kamat mértéke évente módosulhat. Az aktuális kamat a megelőző évben mért inflációhoz van kötve, ez tekinthető kamatbázisnak. Az első periódusra érvényes kamatot a 2022-es infláció - ennek mértéke 14,5% - alapján határozták meg. Itt nincs újdonság, ez igaz a jelenlegi és az új sorozatra egyaránt.

- A kamatbázist egy fix kamatprémiummal növelik meg, így áll össze az adott évre fizetendő éves kamatszint. Az új, 10 éves futamidejű állampapír esetében ez a kamatprémium 0,25%, ami megegyezik a jelenleg elérhető 5 éves futamidejű sorozat kamatfelárával. Ugyanakkor a jelenleg forgalmazott 8 éves futamidejű 2031/I sorozat esetében a kamatprémium 1,0%. Ez azt jelenti, hogy a jövő héttől elérhető 10 éves futamidejű papír induló kamata évi 14,75% lesz, míg a jelenleg elérhető 8 éves állampapír induló kamatszintje évi 15,50%.

- Módosul az első kamatfizetés időpontja is. A 2028/L sorozat 2024. júliusában, míg a 2031/I sorozat 2024. májusában fizet először kamatot. Ezzel szemben a jövő héttől elérhető 2033/I sorozat már 2024. januárjában kamatot fog fizetni.

- Érdemben csökkenni fog az egy szolgáltatónál, forgalmazónál vásárolható állampapír értéke is. A jelenleg elérhető sorozatok közül még 100 millió forintot vásárolhatunk egy forgalmazónál, az új papírnál ez a limit 25 millió forintra fog csökkenni.

Érdemes sietni a vásárlással, vagy várjunk inkább?

Változik a kamatprémium, ezáltal az inflációkövető állampapír éves kamata is. Ezzel kapcsolatban rögtön felmerül a kérdés: most szaladjunk az Államkincstárhoz befektetni a pénzünket, vagy érdemes inkább kivárni?

A kamatprémium a jelenleg elérhető konstrukciónál 1%, míg a jövő héten induló állampapírnál 0,25%. Hát egyáltalán nem meglepő módon a 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésnek komoly hatása van.

A 10 millió forint befektetésünk az új 2033/I sorozat választásakor 2031. májusában 15,64 millió forintot fog érni, de a 2033-as lejáratkor is "csupán" 16,5 millió forintot lesz befektetésünk ellenértéke.

Ezzel szemben, ha a 10 millió forintunkat a jelenleg elérhető 2031/I sorozatba fektetjük be, akkor 17,04 millió forintot fogunk visszakapni 2031 májusában.

Ha 10 millió forintot a jelenlegi inflációkövető állampapírba fektetünk, akkor 1,4 millió forint extra profitot érhetünk el 8 év alatt. Ha az új papírt lejáratig megtartjuk, akkor is durván 500 ezer forinttal kisebb nyereséget érhetünk el, miközben két évvel hosszabb a befektetési idő. Vagyis érdemes sietni, mert a jelenlegi konstrukció sokkal kedvezőbb.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek