Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb adót vetett ki a kormány! Ezúttal a megtakarításainkra fáj a foguk

10perc.hu
2023. 06. 01.
Újabb adót vetett ki a kormány! Ezúttal a megtakarításainkra fáj a foguk

Július 1-jétől az állampapírok és az ingatlanalapok kivételével nemcsak 15 százalékos kamatadót, hanem 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni a megtakarításainkra kapott kamat vagy elért hozam után.

Tovább terelheti a lakossági megtakarításokat az állampapírok felé, hogy a kormány július 1-jétől a 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót – szocho – is kivetett a magánszemélyek befektetései után kapott kamatra és hozamra. Azaz az szja-törvény szerinti kamatjövedelemre, ami az árfolyamnyereségre is vonatkozik.

Mivel már több mint 3 éve rendeleti kormányzás van újabb és újabb veszélyhelyzetre hivatkozva, ismét csak egy sima kormányrendeletről van szó, ami tegnap éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben – írta azenpenzem.hu.

A szocho megfizetése a július 1. után a bankszámlán tartott pénzre járó kamatra, lekötött betét esetén a július 1. után lekötött betétre vonatkozik. Értékpapír esetében a július 1. után megszerzett értékpapír kamatára és hozamára kell megfizetni (kötvények, befektetési jegyek).


Az intézkedés tovább növeli az állampapírok előnyét a többi megtakarítással szemben    Fotó: Pixabay


A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre is vonatkozik. A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére is vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség.

Nem kell megfizetni a szochot az állampapírokra, ezeket a 15 százalékos kamatadó sem terheli, amennyiben 2019. június 1. után bocsátották ki. A szocho fizetése alól kivételt képeznek az ingatlanalapok is.

Az intézkedés tovább növeli az állampapírok előnyét a többi megtakarítással szemben. A befektetési alapok (pénzpiaci és kötvényalapok) ugyanakkor magasabb hozamot tudtak felmutatni az elmúlt hónapokban, mint az állampapír, így ide elég sok pénz áramlott át állampapírból is. Az új adóval viszont már 28 százalékos (15+13 százalék) kell fizetni ezekre a megtakarításokra, ha valaki ide tenné a pénzét. Vagyis az elért hozamnak már csak 72 százalékát kapja meg a befektető.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Adó

Hirdetés

További cikkek