388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre népszerűbbek a lakáséttermek profi Michelin-csillagos séffel és gasztronómiai élvezetekkel

10perc.hu
2023. 06. 17.
Egyre népszerűbbek a lakáséttermek profi Michelin-csillagos séffel és gasztronómiai élvezetekkel

A jó alapanyagok, a séf szakértelmének elismerése és mindenekelőtt az ételek igazán finom ízéről szól minden – azaz lázadás a klasszikus egységízű vendéglátással szemben.

A kulinária mint új trend, talán az angol Jamie Oliver BBC-műsorával indult, aki a főzést úgy ismertette meg a nem éppen konyhaművészetéről híres szigetország fiataljaival, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne egy steaket megsütni és egy vinaigrette öntetes salátát készíteni. A műsor összehozta a baráti társaságokat, az emberek az estéiket elkezdték az otthonukban tölteni, ahova meghívták az ismerőseiket, és közösen főztek.

Mexikói tapastál, szusikészítés, magyaros ételek újragondolva, habzóbor kötetlen beszélgetéssel, lánybúcsúk és főzőtanfolyamok, mind az alternatív vendéglátás kínálatának kedvenc programjai. Az új őrület a lakáséttermezés, ahol privát társaságban, nekünk főző séffel élhetjük meg a gasztronómia új élményét, és még csillagászati árat sem kell fizetni az öt órán át tartó kulináris szeánszért - fogalmazott a Világgazdaság.

Az utóbbi húsz évben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a magánlakásokban megnyitott éttermek. A hobbiból főző, lelkes amatőrökkel indult vacsoraklubok mozgalmát ma már rentábilis befektetésként tartják azok is, akik saját tőkével ugyan nem rendelkeznek, de vendéglátóhelyet nyitnának. Ráadásul így nem kell a működtetéssel és a fenntartás nehézségeivel szembesülniük.


Az új trend, a lakásétterem valahol lázadás a klasszikus egységízű vendéglátással szemben    Fotó: Freepik


A lakáséttermek legfőbb vonzereje az exkluzivitás, ahol a vendégek akár profi Michelin-csillagos séfekkel is találkozhatnak. A gasztronómiai élvezetek iránt érdeklődők is egyre többen választják ezeket a privát magánlakásokban működő helyszíneket, ahova csak meghívás alapján lehet eljutni.

A helyek gazdag programválasztékával pedig még több potenciális vendéget tudnak elérni. Vannak kifejezetten ételspecifikus rendezvények, ahol a mexikói konyhától az olasz tésztákig különleges menüsorral készül a hely.

A lakáséttermek már Magyarországon is egyre jobban elterjedtek. Budapesten közel egy tucat privát lakásban kialakított étterem van, ahova még külföldről is érkeznek vendégek. A Balaton-felvidéken pedig már évek óta léteznek magánházakban kialakított alkalmi vendéglátóhelyek. Talán az egyik legérdekesebb privát étterem Szegeden található, ahol terepasztalok között nemcsak ehetnek a vendégek, hanem játszhatnak is a vasútmodellekkel.

Miért érdemes lakáséttermet nyitni? Először is könnyebben kiszámítható a kiadás és a bevétel, hiszen konkrét időpontokban meghirdetett estéken, limitált vendéggel számolnak a helyek. Általában 12-20 személyre tervezik az egyes programokat. Az ételek alapanyagait kikalkulálni is könnyebb, hiszen nem kell maradékkal számolni. Csak fix napokon működnek, így nincs holtidő, amikor üresen kong a hely.


A nyitvatartási napokon alkalmi személyzettel bővülhet a hely    Fotó: Freepik


Az állandó személyzet kis létszámú, legtöbbször maguk a tulajdonosok fogadják a vendégeket, de a nyitvatartási napokon alkalmi személyzettel bővülhet a hely, akik besegítenek a felszolgálásban. Az ételsorok összeállításánál az évszak az irányadó a legtöbb esetben. Az italválaszték is tervezhető egy meghirdetett vacsoránál.

Az egyszerűbb privát helyek hasonló árat kérnek el a meghívott vendégeiktől, mint ha egy étteremben vacsoráznának. Az elegánsabb és mindenre odafigyelő, igazi luxusélményt nyújtó lakáséttermek árai már szélesebb skálán mozognak.

Az alapdíj a legtöbb helyen 25 ezer forinttól indul, de a tematikus négyfogásos ételválasztékot és hat prémiumitalt kínáló program 35 ezer forintos ára is megfizethető, főleg úgy, hogy egy sommelier is bevezet mindenkit az estén kóstolt alkoholok világába.


A Balaton-felvidéken pedig már évek óta léteznek magánházakban kialakított alkalmi vendéglátóhelyek     Fotó: Freepik


A különlegesebb, hat fogást kínáló menüsorok esetében a kulinária magasabb szintjét élvezheti a vendég nagyjából 45 ezer forintért. Ezeknek az ételeknek az alapanyagai garantáltan helyi termelőktől származnak, és a kisebb pincészetek borválasztékát kínálják az ételhez.

Az éttermen kívüli gerillaétkezés azonban többről szól. Az új trend, a lakásétterem valahol lázadás a klasszikus egységízű vendéglátással szemben. A jó alapanyagok, a séf szakértelmének elismerése, a gasztronómia világának megismerése és mindenekelőtt az ételek igazán finom ízéről szól.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek