2025. 12. 13.

384.43 Ft

327.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nagy karácsonyi razziát indít a Nébih: a halárusoktól a szaloncukrokig mindent ellenőriznek

Nagy karácsonyi razziát indít a Nébih: a halárusoktól a szaloncukrokig mindent ellenőriznek
10perc.hu
2025. 11. 03.
Fotó: Illusztráció

A Nébih november 3. és december 31. között országos ellenőrzéssorozatot tart. Az élőhaltól a szaloncukorig minden ünnepi élelmiszert vizsgálnak.

A Nébih idén is megkezdi a karácsonyi élelmiszerlánc-ellenőrzéseket, amelyek során a legnépszerűbb szezonális termékeket – az élőhaltól a szaloncukorig – fokozottan vizsgálják.
A műveletet Tállai András parlamenti államtitkár rendelte el, és november 3-tól december 31-ig tart.

Minden karácsonyi finomság górcső alatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az ünnepi szezonban kiemelten ellenőrzik:

  • a friss sertéshúsokat,

  • a savanyú káposztát,

  • a bejglit és a karácsonyi édességeket (pl. szaloncukrok, mikulásfigurák, habkarikák),

  • valamint a forralt borokat, puncsokat és más alkoholos italokat a karácsonyi vásárokban és jégpályák mellett.

A vizsgálatok során laboratóriumi mintavételeket is végeznek, ahol az élelmiszerek adalékanyagait, jelöléseit és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést elemzik.

„A csokoládéknál a növényi zsír- és kakaótartalmat,
a bejgliknél pedig a dió- és máktöltelék arányát vizsgálják kiemelten” – mondta Tállai András.

A halárusok is célkeresztben

Az élőhal-árusítás minden évben különösen érzékeny pontja az ünnepi időszaknak.
A Nébih munkatársai ellenőrzik a halak származási dokumentumait, tárolási körülményeit, valamint azt is, hogy a leölés előtt megfelelően történik-e az állatok kábítása.
Az ellenőrzések a halárusító helyekre, vadhúsfeldolgozókra és sörfőzdékre is kiterjednek.

Fókuszban a higiénia és a nyomonkövethetőség

A vágóhidak és daraboló üzemek vizsgálata során a hatóság a
higiéniai előírások, a nyomonkövethetőség, valamint az önellenőrzési rendszerek működését ellenőrzi.
A cél, hogy minden karácsonyi asztalra kerülő élelmiszer biztonságos legyen, és megfeleljen a legszigorúbb előírásoknak.

Külön figyelem az őstermelőkre és kézműves termékekre

A hatóság kiemelt figyelmet fordít az őstermelőkre, a kézműves sörök előállítóira, a vadhúsdarabolókra és a halfeldolgozókra is.
Ezek az ellenőrzések megelőző jellegűek, céljuk az, hogy az ünnepi időszakban ne kerüljenek hibás vagy veszélyes termékek a vásárlókhoz.


A hatóság célja, hogy a fogyasztók biztonságos, szabályos és minőségi élelmiszereket vásárolhassanak az év legforgalmasabb időszakában.


Forrás:

Címkék:

További cikkek

Friss cikkek

Népszerű cikkek

Budapest

Kapcsolódó cikkek