A Nébih idén is megkezdi a karácsonyi élelmiszerlánc-ellenőrzéseket, amelyek során a legnépszerűbb szezonális termékeket – az élőhaltól a szaloncukorig – fokozottan vizsgálják.
A műveletet Tállai András parlamenti államtitkár rendelte el, és november 3-tól december 31-ig tart.
Minden karácsonyi finomság górcső alatt
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az ünnepi szezonban kiemelten ellenőrzik:
-
a friss sertéshúsokat,
-
a savanyú káposztát,
-
a bejglit és a karácsonyi édességeket (pl. szaloncukrok, mikulásfigurák, habkarikák),
-
valamint a forralt borokat, puncsokat és más alkoholos italokat a karácsonyi vásárokban és jégpályák mellett.
A vizsgálatok során laboratóriumi mintavételeket is végeznek, ahol az élelmiszerek adalékanyagait, jelöléseit és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak való megfelelést elemzik.
„A csokoládéknál a növényi zsír- és kakaótartalmat,
a bejgliknél pedig a dió- és máktöltelék arányát vizsgálják kiemelten” – mondta Tállai András.
A halárusok is célkeresztben
Az élőhal-árusítás minden évben különösen érzékeny pontja az ünnepi időszaknak.
A Nébih munkatársai ellenőrzik a halak származási dokumentumait, tárolási körülményeit, valamint azt is, hogy a leölés előtt megfelelően történik-e az állatok kábítása.
Az ellenőrzések a halárusító helyekre, vadhúsfeldolgozókra és sörfőzdékre is kiterjednek.
Fókuszban a higiénia és a nyomonkövethetőség
A vágóhidak és daraboló üzemek vizsgálata során a hatóság a
higiéniai előírások, a nyomonkövethetőség, valamint az önellenőrzési rendszerek működését ellenőrzi.
A cél, hogy minden karácsonyi asztalra kerülő élelmiszer biztonságos legyen, és megfeleljen a legszigorúbb előírásoknak.
Külön figyelem az őstermelőkre és kézműves termékekre
A hatóság kiemelt figyelmet fordít az őstermelőkre, a kézműves sörök előállítóira, a vadhúsdarabolókra és a halfeldolgozókra is.
Ezek az ellenőrzések megelőző jellegűek, céljuk az, hogy az ünnepi időszakban ne kerüljenek hibás vagy veszélyes termékek a vásárlókhoz.
A hatóság célja, hogy a fogyasztók biztonságos, szabályos és minőségi élelmiszereket vásárolhassanak az év legforgalmasabb időszakában.