Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pert nyert a DK a titkosított kínai gigahitel ügyében

10perc.hu
2024. 10. 15.
Pert nyert a DK a titkosított kínai gigahitel ügyében

A DK pert nyert az Államadósság Kezelő Központ ellen a kínai gigahitel ügyében, felfedve a titkosított hitelszerződés részleteit.

A Demokratikus Koalíció (DK) első fokon pert nyert az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ellen, egy Kínától felvett egymilliárd eurós hitelszerződés ügyében – közölte Varju László, az ellenzéki párt parlamenti képviselője egy keddi, online sajtótájékoztatón - írta a 24.hu.

Varju László elmondta, hogy a kormány úgy vett fel egymilliárd eurós gigahitelt Kínától, hogy annak részleteit „elmondásuk szerint a kínai bankok kérésére” titkosították. A DK közérdekű adatigénylési pert indított, hogy megtudják, „mi van az apróbetűs részben”.

Az Államadósság Kezelő Központ korábban annyit közölt a hitellel kapcsolatban, hogy a „China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél”. 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban egy kormányinfón reagált a hitelügyre, mondván: „az egymilliárd eurós kínai hitel nem tekinthető gigahitelnek”, mivel ez nem olyan kiemelkedő tétel, és a jövőben is lesznek olyan hitelek, amelyek Magyarország számára előnyösek lehetnek.


Főkép forrása:
VARJU László Újpest-Angyalföld Facebook

További cikkek