Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is tiltakozik a HÉV-ek járatritkítása ellen

10perc.hu
2024. 10. 09.
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is tiltakozik a HÉV-ek járatritkítása ellen

A főváros vezetői és közlekedési szakértők élesen bírálják a kormány tervezett HÉV-járatritkítását, amely szerintük súlyosan rontaná Budapest és az agglomeráció közlekedési helyzetét.

Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid egyaránt tiltakozik a HÉV-vonalak járatritkítása ellen, amelyet a kormány és a MÁV-HÉV tervez a jövő évi menetrendben. A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója, Bodor Ádám a HVG-nek adott nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte a terveket, kijelentve: „Nem sétálunk bele ebbe a csapdába, hogy két rossz változat közül mi válasszunk”. A főpolgármester és Vitézy is úgy véli, a kormány nem teszi a dolgát, és a járatritkítás a budapestiek közlekedési lehetőségeinek romlásával járna.

A MÁV-HÉV által javasolt kapacitáscsökkentés a ráckevei (H6), gödöllői (H8) és csepeli (H7) vonalakat is jelentősen érintené. Bodor Ádám szerint a zsúfoltság helyenként akár 90 százalékra is emelkedhetne, ami az utasokat arra késztetheti, hogy inkább az egyéni autózást válasszák. Hangsúlyozta: „Nem sétálunk bele a csapdába... hogy magunkra vállaljuk az elmaradt fejlesztések és járműbeszerzések okozta helyzetért a felelősséget.”

Karácsony Gergely a Facebookon szintén élesen bírálta a kormányt: „Budapest számára teljesen elfogadhatatlan a HÉV-ek járatritkítása”. A főpolgármester szerint a főváros feladatait teljesítette az új buszok, trolik és villamosok beszerzésével, míg a MÁV-HÉV hagyta leromlani a járműparkot, „az egyébként is régen cserére érett vonatokat”.

Vitézy Dávid is elutasította a terveket, „hajmeresztőnek” nevezve a ritkítást. Szerinte a kormány és különösen Lázár János közlekedési miniszter a felelős, amiért „évek óta semmit sem tett a HÉV-ek cseréje érdekében”. Hozzátette, hogy a szolgáltatási szint fenntartása Budapest és az agglomeráció közös érdeke, ezért „a járatritkítás megvalósulása ellen mindent el kell követni”.

Főkép forrása:
MÁV (hivatalos oldal)

További cikkek