Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az árvíz egészségügyi kockázatai

10perc.hu
2024. 09. 22.
Az árvíz egészségügyi kockázatai

Az árvíz nemcsak az ingatlanokban és vagyontárgyakban okozhat kárt, hanem az emberek egészségét is súlyosan veszélyeztetheti.  

A szennyezett víz és a vele érkező fertőzések nagy egészségügyi kockázatot jelentenek az árvizes területeken – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) - közölte a Portfolio.

Az árvíz során a víz rengeteg szennyeződést sodorhat magával: a csatornákból és latrinákból származó emberi fekáliát, állati tetemeket, ipari hulladékot és vegyszereket. Mivel ezek a szennyeződések könnyen fertőzéseket okozhatnak, fontos, hogy az árvíz által érintett területeken védőfelszerelést (gumicsizma, gumikesztyű, védőszemüveg) használjanak, és minden tárgyat alaposan megtisztítsanak, amivel a víz érintkezett.

A szennyezett vízben különböző bélrendszeri fertőzések, például szalmonella, Calici-vírus, hepatitisz A és hastífusz is megjelenhetnek. A Nébih szerint a fertőzött vízzel érintkező élelmiszerek fogyasztása is kockázatos, így azokat meg kell semmisíteni. Különösen veszélyesek az árvíz által érintett kertekben termett zöldségek és gyümölcsök, amelyeket nem szabad fogyasztani.

Az árvíz utáni időszakban a helyi lakosokra további veszélyek leselkednek, például a penészgombák elszaporodása a beázott épületekben, amelyek asztmát és allergiát okozhatnak. Emellett szúnyoginvázió is kialakulhat, ami tovább növeli a betegségek terjedésének kockázatát.

Az árvíz sújtotta területeken élők számára fontos, hogy minden esetben alaposan fertőtlenítsék az ingatlanokat és eszközöket, és fokozott figyelmet fordítsanak a kézmosásra és a higiéniai előírásokra, hogy elkerüljék a fertőzések terjedését.

Főkép forrása:
László Kinczel Facebook

További cikkek