Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Zöldszámot indított a kormány az árvízi védekezés támogatására

10perc.hu/MTI
2024. 09. 20.
Zöldszámot indított a kormány az árvízi védekezés támogatására

A kormány zöldszámot hozott létre az árvízi védekezéshez. Rétvári Bence bejelentette, hogy 1,5 millió homokzsák készült, 256 rendőr segít.

A kormány zöldszámot hozott létre az árvízi védekezéssel kapcsolatban – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. A 06/80-204-240-es zöldszámon lakossági információk kérhetők, bejelentések tehetők, és felajánlások is fogadhatók.

Rétvári Bence elmondta, hogy a Duna által körbezárt Kisoroszi felkészült az elzártságra, élelmiszereket és homokzsákokat halmoztak fel. A településen egy helikopterleszállót is kiépítettek sürgősségi helyzetekre, és 256 rendőr vesz részt a védekezésben.

A börtönökben több mint 90 ezer homokzsákot töltöttek meg a rabok, összesen 1,5 millió zsák készült az utóbbi napokban. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a Lajta, a Szigetköz és a Dunakanyar területein ad védekezési feladatokat az árvíz.

A Dunakanyar települései befejezték a védművek építését, de a figyelőszolgálat fenntartása továbbra is fontos. Az árhullám Budapesten szombat este tetőzik, várhatóan jövő hét közepén hagyja el az országot.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője közölte, hogy 51 településen 991 tűzoltó vesz részt a védekezésben, míg Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a költségvetés a vis maior keretből megtéríti az önkormányzatok védekezési költségeit.

Főkép forrása:
Northfoto/Attila Volgyi Xinhua
Címkék:
#Árvíz

További cikkek