Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tájékoztatót tartott Orbán Viktor az árvízi helyzetről

10perc.hu
2024. 09. 19.
Tájékoztatót tartott Orbán Viktor az árvízi helyzetről

Orbán Viktor szerint Magyarország felkészült az árvíz elleni védekezésre, és ha nem történik váratlan fordulat, az árhullám a jövő hét közepére levonulhat.

A magyarok felkészülten állnak az árvízi helyzet kezeléséhez, amit Orbán Viktor miniszterelnök is megerősített egy csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol az árvízvédelmi operatív törzs ülése után beszélt a legfontosabb fejleményekről - közölte a Telex.

A miniszterelnök szerint az ország biztonságban van, és ha nem történik valami váratlan, akkor a víz mederben marad, és a jövő hét közepére az árhullám elhagyja az országot. Orbán arról is beszámolt, hogy az operatív törzs ingyenes árvízvonalat nyitott meg a lakosság számára.

A mai napon Mosonmagyaróvár környékén várható a tetőzés, ami azt mutatja, hogy milyen gyorsan halad dél felé az árhullám. A védelmi intézkedések során 70 kilométerrel növelték a védelem alatt álló területek hosszát, többek között a Lajta mentén, ahol rendkívüli készültséget is elrendeltek. Orbán kiemelte, hogy a vízügyi szakemberek pontos előrejelzéseket adnak, és a Duna tetőzése Budapesten szombaton várható.

Bár a védekezés sikeres, a lassú apadás is kihívásokat okozhat, mivel ilyenkor könnyebben megbomlanak a gátak. Pozitívum, hogy a következő egy hétben nem várható eső, így az árvíz utánpótlása elmaradhat.

A Lajtánál megnyitott szükségtározó sikeresen csökkentette a vízszintet, ami szintén segít az árvízi védekezésben. Budapest védművei 900 centiméteres magasságban épültek ki, és a főváros védelme megfelelően biztosított. A Dunakanyar kritikus pontjain is közel százszázalékos a védekezés készültsége. Orbán szerint további 200 főt mozgósítottak a vízügyi szakemberek és katonák közül, valamint 130 rendőrt és 53 rendészeti hallgatót vontak be a munkálatokba. A hivatásos állományból tegnap 4392 fő dolgozott, mára már 5328-an, miközben 130 ezer homokzsákot töltöttek meg az önkéntesek.


Főkép forrása:
Orbán Viktor (Youtube)

További cikkek