Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Terézváros 2026-tól betiltja az Airbnb-típusú kiadást

10perc.hu
2024. 09. 16.
Terézváros 2026-tól betiltja az Airbnb-típusú kiadást

Terézvárosban 2026-tól betiltják az Airbnb-típusú lakáskiadást, miután a lakosok 54%-a a rövid távú bérlés megszüntetése mellett döntött.

Terézvárosban befejeződött az a két héten át tartó szavazás, amelyen a kerület lakói eldönthették, szeretnék-e, hogy az Airbnb-típusú lakáskiadás továbbra is része legyen a kerület mindennapjainak - közölte az Index. A szavazás eredménye alapján a jogosultak 54 százaléka a rövid távú lakáskiadás betiltása mellett döntött, így 2026. január 1-jétől megszűnik ez a szolgáltatás Terézvárosban.

A terézvárosi önkormányzat közleménye szerint a 6083 szavazásra jogosult lakos közül 3265-en támogatták a tiltást, míg 2818-an ellenezték. A döntés értelmében a kerületben 2026-tól nulla napra csökken az Airbnb-típusú lakáskiadás engedélyezett időtartama.

A szavazás különlegessége, hogy először került sor ilyen ügydöntő szavazásra egy budapesti kerületben, és a részvételi arány is kimagasló volt: a választásra jogosultak 20,52 százaléka vett részt, ami jóval magasabb, mint más hasonló szavazásokon.

„Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is,” mondta Soproni Tamás polgármester, aki szerint a kerületi lakosok példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni. Hozzátette: „Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra.”

A szavazás jelentősége messze túlmutathat a kerületen. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi elnöke szerint Terézváros döntése hatással lehet Budapest és akár az egész ország szabályozására is. Szentkirályi kiemelte, hogy a VI. kerületi lakosok döntése befolyásolhatja a fővárosiak jövőjét, és azt javasolja, hogy a terézvárosihoz hasonló szabályozás legyen érvényes Budapesten, sőt országos szinten is.

Ez a döntés szoros összefüggésben van az európai nagyvárosokkal, mint Lisszabon, Amszterdam, Berlin vagy Barcelona, ahol szintén hasonló szigorításokat vezettek be a rövid távú lakáskiadás tekintetében.

Főkép forrása:
Northfoto illusztráció

További cikkek