Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Budapest: Harmadfokú árvízvédelmi készültség az évtized legnagyobb árhulláma miatt

10perc.hu
2024. 09. 16.
Budapest: Harmadfokú árvízvédelmi készültség az évtized legnagyobb árhulláma miatt

Budapestre harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az évtized legnagyobb árhulláma miatt. Lezárják a rakpartokat és homokzsákokkal védekeznek.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfő reggel bejelentette, hogy az árvízvédekezési készültség ma nulla órától harmadfokúra emelkedett minden budapesti Duna-szakaszon. A hét második felében várható az évtized legnagyobb árhulláma, amely miatt a védekezés kiemelt fontosságúvá vált - írja a 24.hu.

Karácsony a Facebookon kifejtette, hogy a hétvégén a vízügyi szakemberek „számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg”, például kifolyókat és zsilipeket zártak le, és felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre. Emellett kikötőpontokat építettek ki. Hétfő este nyolctól lezárják a budai és pesti alsó rakpartot.

Az előrejelzések szerint a Duna kedden délelőtt eléri az alsó rakpartot. Karácsony fokozott óvatosságot kért mindenkitől, aki a következő napokban a Duna közelébe megy. Az árvízvédelmi felkészülés keretében a Fővárosi Csatornázási Művek egymillió homokzsákot biztosít, amelyből kb. 800 ezer homokzsákot a Margit-szigeten kell felhasználni. Az időjárás jelenleg nem kedvez az árvízvédelmi munkálatoknak, és több megyére figyelmeztetést adtak ki az esős idő miatt.


Főkép forrása:
Karácsony Gergely Facebook

További cikkek