Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Brutális esőzések várhatók: árvíz fenyegeti a Dunát

10perc.hu
2024. 09. 11.
Brutális esőzések várhatók: árvíz fenyegeti a Dunát

Ausztriában brutális esőzés várható, ami jelentős vízszint-emelkedést és árvíz kockázatot okozhat a Dunán, mely Budapestet is érintheti.

A következő napokban brutális esőzés várható Ausztriában, különösen a Duna vízgyűjtő területein. A várható csapadék következtében a Duna magyarországi szakaszán jelentős vízszint-emelkedés várható. Jelenleg Budapesten a vízállás 137 cm, de a szakértők szerint szeptember 17-re akár 565 cm-re is nőhet.

Nagybajcsnál a jelenlegi 183 cm-es vízállás szeptember 15-re már 600 cm-re nőhet. Az elsőfokú árvízvédelmi készültséget jelentő 620 cm-es vízállás Budapesten is közel van, így a rakpartok lezárása is várható lehet. Az előrejelzések szerint Nagybajcsnál a vízszint a másodfokú árvízvédelmi készültséget is meghaladhatja az ezt követő két napban.

Az elképesztő mennyiségű csapadék okozza a várható árvizet. A következő 4-5 napban a Duna vízgyűjtő területein napi 35,1 mm és 71,6 mm közötti csapadéknak megfelelően emelkedhet a vízszint. Az osztrák meteorológiai előrejelzések szerint a csapadék jelentős része eső formájában érkezik, de a havazás lehetősége is fennáll, amely csökkentheti a vízgyűjtőkben lévő vízmennyiséget.

Az utolsó jelentős árvíz Budapest térségében júniusban volt, a legutóbbi jelentős esemény előtt pedig tavaly karácsonykor történt. Az árvíz előtti legnagyobb probléma a 2013-as rekordárvíz volt.

További cikkek