Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Reagált felmentésére a Madách Imre Gimnázium igazgatója

10perc.hu
2024. 08. 29.
Reagált felmentésére a Madách Imre Gimnázium igazgatója

Mészáros Csaba, a Madách Imre Gimnázium igazgatója, felmentését követően közzétett bejegyzésében Luther Márton híres szavait idézte.

„Itt állok és mást nem tehetek” – ezzel a híres Luther-idézettel kezdte utolsó igazgatói bejegyzését Mészáros Csaba, a Madách Imre Gimnázium igazgatója, akit azonnali hatállyal felmentettek a posztjáról. Az idézettel Luthernek a hatalommal szembeni kiállására utalt, amikor az a birodalmi gyűlésen megpróbálta visszavonatni tanaival. Mészáros párhuzamot vont a jelenlegi helyzettel, és megkérdezte: „Mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom?”. Véleménye szerint a hatalom már csak ideológiai alapon sajátítja ki magának a keresztényi értékeket, anélkül hogy azokkal összhangban működne - közölte a 24.hu.

Mészáros a posztban kiemelte, hogy bár felmentették az igazgatói pozíciójából, az iskolából nem bocsátották el. „Jövőre a Madách tanára leszek, és kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt” – írta, jelezve, hogy örömmel tér vissza a tanításhoz, ami számára a legnagyobb boldogságot jelenti.

Bejegyzésében arra is kitért, hogy Maruzsa Zoltán államtitkárnak már augusztus 22-én jelezte a közlemény megjelenését, és akkor, ahogy később sem, nem volt ellenvetése. „Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens” – fogalmazott, utalva arra, hogy szerinte a felmentésének igazi oka a médiában keltett botrány volt.

Mészáros a diákok neveléséről is írt, hangsúlyozva, hogy őket eddig nem a hazugságra nevelték. „Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő.” Azt is hangsúlyozta, hogy a demonstrációk nem érte folynak, hanem a diákokért, az iskoláért és a gyerekek jövőjéért. „Nem én kerültem méltatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett” – szögezte le.

Mészáros úgy véli, hogy a mostani helyzet Maruzsa Zoltán államtitkár számára is nehéz lehetett. „Főleg ennyire mondvacsinált indokkal. Én is tudom, hogy bármilyen per nyerhető. (Bár indoklás nélkül felmenthető bárki.) Az igazgatóságom alatt eljutott az iskola egy olyan színvonalra, hogy a lányai minket választottak és ide jártak. Majd felmenti az igazgatót. Nem a Madách változott” – írta, hozzátéve, hogy a tantestület egysége és ereje megőrizheti az iskola identitását és minőségét, függetlenül az igazgatói változásoktól.

Mészáros bejegyzését hálával zárta: „Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg. Boldog vagyok.” Mint ismert, az iskola nemrég jelezte, hogy nem veszik el a gyerekektől a telefonokat tanítás előtt, bár a kormány új rendelete ezt megkövetelné. Az új szabályok augusztus 8-án jelentek meg a Magyar Közlönyben, és azóta komoly vitákat váltottak ki.

Főkép forrása:
Madách Imre Gimnázium Budapest – Facebook
Címkék:
#Oktatás

További cikkek