Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem fogja elvenni a diákok telefonjait egy budapesti gimnázium

10perc.hu
2024. 08. 27.
Nem fogja elvenni a diákok telefonjait egy budapesti gimnázium

A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium bejelentette, hogy nem fogják elvenni a diákok mobiltelefonjait és digitális eszközeit a tanítás előtt, hanem inkább a digitális kultúra helyes használatára összpontosítanak, így az iskolai házirend alapján az eszközök használatát szigorúbban ellenőrzik.

A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium közleménye szerint az iskolai digitális eszközök, például mobiltelefonok és laptopok, a tanítás előtt nem kerülnek elvételre. Az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatának elősegítése, nem pedig a digitális eszközök tiltása. Az intézmény indoklása szerint életszerűtlen lenne folyamatosan elvenni és visszaadni az eszközöket, mivel azok használata bármelyik órán előfordulhat - közölte a 24.hu.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a mobiltelefonok iskolai használatát és a kép- és hangrögzítés korlátait már régóta szabályozza a házirend, amit eddig is betartattak, de mostantól szigorúbban fogják érvényesíteni. Az iskola arra kéri a diákokat, hogy órai magatartásukkal ne tegyenek olyan helyzetet, hogy az okoseszközöket el kelljen venni a tanítás előtt.

A kormány nemrégiben hozott döntése az iskolai mobilhasználatról a 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendeletben található, amely augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet előírja, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyakat” – így a mobiltelefonokat – be lehet vinni az iskolába, de azokat a tanítási nap kezdetén le kell adni, és csak a nap végén lehet visszakapni.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az iskolák saját házirendjük szerint alakítsák ki az okoseszközök kezelésének protokollját, beleértve, hogy ki veszi át az eszközöket és hol tárolják azokat. Az intézmények engedélyezhetnek kivételeket is, amelyeket a nemzeti köznevelésről szóló törvény szeptember 1-jén hatályba lépő módosítása tartalmaz. Az okostelefonok és más okoseszközök használata a tanórákon továbbra is engedélyezett lehet, ha azt az intézmény igazgatója egészségügyi vagy pedagógiai célból engedélyezi.


Címkék:
#Oktatás

További cikkek