Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az iskolákban nem katonákra van szükség, az aHang petíciója a Honvédelmi Minisztériumnak

10perc.hu
2024. 08. 07.
Az iskolákban nem katonákra van szükség, az aHang petíciója a Honvédelmi Minisztériumnak

Az aHang aktivistái azt követően kezdtek tiltakozásba, miután idén nyáron a kormány elfogadott egy olyan jogszabályt, amely szerint 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is.


A tiltakozók múlt pénteken az ELTE Bölcsészettudományi Karától, az Astoriáról indultak, ahonnan egy kézikocsit húztak el a minisztériumig, amelyben olyan könyvek voltak, amelyeket minden pedagógusnak, oktatási dolgozónak ismernie kell. 

A Honvédelmi Minisztériumhoz érve az aktivisták különböző transzparensekkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a katonák iskolába vezénylése helyett mivel lehetne javítani az oktatás helyzetén. A Szülői Hanggal közösen több mint 20 ezer tiltakozó aláírást vittek el, majd egy sajtótájékoztatón elmondták, elfogadhatatlannak tartják ezt a jogszabályt, amelynek ráadásul a részletei a mai napig – kevesebb mint egy hónappal az iskolakezdést megelőzően – nem ismertek. 

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta:

“A kormány egyre hajmeresztőbb lépésekkel zülleszti tovább a magyar oktatási rendszert. Erre tökéletes példa az a nemrégiben elfogadott jogszabály is, amely ellen a mostani akciónkkal is tiltakozunk. Minden szakmai szempontot figyelmen kívül hagy az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Hiába jelezték már a legelején a szakmai szervezetek, hogy ez elfogadhatatlan, a kormány még csak nem is reagált rájuk”

A Honvédelmi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztató után a tiltakozó petíciót a tárca munkatársa átvette Miklós Györgytől, a Szülői Hang képviselőjétől, valamint Tóth Enikőtől, az aHang kampányigazgatójától. A minisztérium harminc napon belül köteles válaszolni a petícióban foglaltakra.

Főkép forrása:
aHang Facebook

További cikkek