Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Gyengül a forint

10perc.hu
2024. 07. 25.
Gyengül a forint

Júliusban lassabb ütemben nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása, mint ahogyan azt várták, ami gyengülést okozott a forint árfolyamában az euróval szemben.

Az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérése szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges júliusi értéke 51,9 pont lett, ami négy hónapja a legalacsonyabb érték, ez elmarad a júniusi 52,8 ponttól. Az elemzők 52,9 pontos növekedést prognosztizáltak - számolt be róla az Euronews.

A friss adatok megjelenése után a forint árfolyama tovább gyengült, jelenleg 392 forintot kell fizetni egy euróért. A Portfolio beszámolója szerint a gyengülés a vártnál gyengébb európai BMI-adatokra vezethető vissza.

A feldolgozóipari BMI júniusban 45,8 pont volt, júliusban pedig 45,6 pontra esett vissza, ami héthavi mélypontot jelent. A szakértők itt is növekedést, 46 pontot vártak.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat egyesítő kompozit BMI júliusban 50,1 pontra csökkent a júniusi 50,9 pontról, amely szintén öthavi mélypontot jelent. Az elemzők itt is emelkedést, 51,1 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értékei a gazdasági tevékenység növekedését, míg az 50 pont alatti értékek csökkenését jelzik. Júliusban az euróövezeti szolgáltatóipar hatodik hónapja mutatott 50 pont feletti értéket, míg a feldolgozóipari BMI már 16 hónapja 50 pont alatt van.

A végleges júliusi feldolgozóipari adatokat augusztus 1-én, a végleges szolgáltatóipari és kompozit adatokat pedig augusztus 5-én teszik majd közzé.

További cikkek