Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Új globális átlaghőmérséklet rekord

10perc.hu
2024. 07. 24.
Új globális átlaghőmérséklet rekord

A világ újabb hőmérsékleti rekordot döntött meg vasárnap, amikor a Copernicus Climate Change Service adatai alapján július 21-én a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,09 Celsius-fokot.

Az Időkép beszámolója szerint az 1940-ig visszanyúló adatokban még soha nem rögzítettek ilyen magas értéket, ami az elmúlt 30 év átlaghőmérsékleténél 0,84 fokkal magasabb. Az északi félteke több pontján, köztük Magyarországon is, extrém hőhullámok sújtották a lakosságot, ahol a hőmérséklet 41,6 fokig emelkedett - számolt be róla a Telex.

Az idei július nem az egyetlen kiemelkedő hónap volt; a múlt hónap volt a valaha feljegyzett legmelegebb június is. A Copernicus Climate Change Service havi jelentése szerint 2023 júniusa óta minden hónap a legmelegebb volt a feljegyzések szerint, így egyes szakértők arra számítanak, hogy 2024 lesz a valaha mért legforróbb év.

Az éghajlatváltozás súlyos következményekkel jár világszerte. A múlt hónapban például több mint 1000 ember vesztette életét a haddzs, azaz a mekkai zarándoklat alatt tapasztalt kánikula miatt.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Időjárás

További cikkek