Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mérgező vörösiszap por lepi el Neszmélyt és környékét

10perc.hu
2024. 07. 24.
Mérgező vörösiszap por lepi el Neszmélyt és környékét

Komárom-Esztergom megyében, Neszmély környékén veszélyes vörösiszap porfelhő fenyegeti a lakosságot.

A falutól három kilométerre található, máig fedetlen vörösiszap tározóból származó por, különösen szeles időben, a levegőbe kerül, vörösre festve a tájat - számolt be róla az RTL.

A vörösiszap tározó az egykori Almásfüzítői timföldgyár utolsó tározója, melyet tíz évvel ezelőtt hatóságilag elrendeltek befedni. Az akkori tulajdonos ezt nem teljesítette. 2020-ban az úgynevezett "nyolcas kazettát" egy osztrák cég vásárolta meg.

"Szeretnénk a területet újjá építeni, amilyen gyorsan csak lehet, majd utána egy zöld energia projektet létesíteni ezen a sérült területen." - mondta a cég ügyvezetője, Dominik Holzner. Azonban az elmúlt három és fél év alatt nem sikerült megvalósítani a rekultivációt.

A Natura 2000-es besorolás akadályozza a munkálatokat, mivel a munkagépek csak a vörösiszapra mehetnek rá, a környező területre nem, így nem tudják odajuttatni a földet a befedéshez. "Hatástanulmányokat és felméréseket készítettünk, mégsem kaptuk meg a rekultiváláshoz szükséges engedélyeket a hatóságoktól" - tette hozzá Holzner.

A település polgármestere, Javovics István szerint sürgősen meg kellene szüntetni a veszélyes tározót, mivel az itt keletkező por valahol lecsapódik. "Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a felvidéki polgármesterekkel, környékbeli polgármesterekkel és panasz igazándiból senkitől nem érkezett erre vonatkozóan az elmúlt években." - mondta a polgármester.

A Greenpeace többször is mért veszélyes anyagokat a tározó környékén. Simon Gergely vegyianyag szakértő szerint "A mérések alapján többfajta toxikus fém, például rákkeltő arzén, nikkel, króm is sokszor a különböző határértékek felett van jelen ebben a porban. Megjelent már a különböző talajvizekben a környéken, illetve a talajban."

A Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal közölte, hogy maximálisan támogatják a terület rendezését, de szerintük a tulajdonos eddig nem kérelmezte a szükséges engedélyeket.

Főkép forrása:
RTL Híradó

További cikkek