Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magánkézre kerülhet a szarvasi Anna-liget

10perc.hu
2024. 07. 23.
Magánkézre kerülhet a szarvasi Anna-liget

Magánkézbe kerülhet a többek között állatparkot is magába foglaló szarvasi Anna-liget.

A 26 hektáros szarvasi Anna-liget, amely magában foglalja a Csáky-Bolza kastélyt, egy állatparkot, egy látogatóközpontot és a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park igazgatóság székhelyét, magánkézbe kerülhet a Lázár János által vezetett kastély-örökbefogadási program keretében. Ez a program lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonú kastélyok ingyenesen kerüljenek magánkézbe - közölte a Telex.

Annak ellenére, hogy a terület privatizálásával sem az Agrárminisztérium, sem a nemzeti park, sem a természetvédelmi szervezetek nem értenek egyet, az új tulajdonos mindent megkap majd. A 24.hu információi szerint a nemzeti park fejlesztésére az elmúlt 30 évben közel egymilliárd forintot költöttek.

A terület privatizálásával kapcsolatban a 24.hu kérdéseket küldött az Építési és Közlekedési Minisztériumnak arról, mi lesz a nemzeti park igazgatóságának és az állatparknak a sorsa. A minisztérium válasza szerint az ingatlanok állapotának évenkénti felmérése szükséges, és a tulajdonba adásra csak akkor kerül sor, ha a vagyonkezelő nem tudja biztosítani a méltó használatot.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a terület privatizációjához nem szükséges a minisztérium engedélye, és a tárca elkötelezett amellett, hogy a nemzeti park igazgatósága továbbra is fenntartásában tartsa a Csáky kastélyt, a látogatóközpontot és az állatparkot.

A kastély-örökbefogadási törvényről először 2023 decemberében lehetett hallani, és sokak ellenállását váltotta ki. Novák Katalin köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt, mivel nem biztosította a nemzeti vagyon megfelelő védelmét. Az Alkotmánybíróság idén januárban több pontját alaptörvény-ellenesnek nyilvánította. Lázár János korábban azzal védte meg a törvényjavaslatot, hogy az állam nem képes egyedül fenntartani a kastélyokat, és a közpénzek elherdálása lenne, ha azokat milliárdokból felújítanák, majd hagynák újra tönkremenni.

Főkép forrása:
Solymári/Wikimedia Commons

További cikkek