Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karácsony Gergely hivatalosan is Budapest új főpolgármestere

10perc.hu
2024. 07. 16.
Karácsony Gergely hivatalosan is Budapest új főpolgármestere

A főpolgármester-választás végeredménye hivatalos, Karácsony Gergely győzelmével zárult.

Jogerőssé vált a budapesti főpolgármester-választás végeredménye, miután a hétfő délutáni határidőig nem érkezett a választások eredményét megállapító határozatokkal szemben jogorvoslati kérelem - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén, a szavazatok újraszámlálását követően jelentette be, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) nyerte a főpolgármester-választást. Az NVB elnöke akkor úgy tájékoztatott, hogy Karácsony Gergely 371 538 szavazatot, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 245 szavazatot kapott, a két jelölt közötti különbség 293 szavazat.

Az ülésen elhangzott, hogy a főpolgármester-választás érvényes szavazatait azért számlálták újra, mert az Alkotmánybíróság július 5-i határozata szerint alaptörvény-ellenes volt a főpolgármester-választás eredményét megállapító június 26-i kúriai végzés, és a Kúriának új döntést kellett hoznia. 

A Kúria július 7-én közzétett végzésében az NVB korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását.

Sasvári Róbert ismertette, hogy június 9-én a főpolgármester-választáson 781 767 érvényes szavazatot adtak le, az érvénytelen szavazatok száma 24 548.

Főkép forrása:
Karácsony Gergely Facebook oldal

További cikkek